Do slabe vlasti preko lažnih demokrata

Na Balkan se posredstvom pseudodemokratskih struktura ubacuju ideje koje šire nesuglasice i slabe vlast, kako bi bila poslušna i nesuverena, ocijenio je Ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Čepurin.

Srbija 12.06.2016 | 10:36
Do slabe vlasti preko lažnih demokrata

Uzimajući u obzir krhkost stanja regiona, kako je naveo Čepurin, ovakvo ponašanje nije samo protivpravno, već i veoma opasno, a rezultati takve politike viđeni su u Jugoslaviji devedesetih godina prošlog vijeka, u Sjevernoj Africi, na Bliskom i Srednjem istoku, kao i u Ukrajini.

"Međutim, vojničići konfrontacije su još uvek u stroju, i vidimo ih ovde kako teže da nanesu štetu i Rusiji, i Srbiji. U poslednje vreme oni sve češće vire iz rovova, ponašajući se bahato kao da su gazde", rekao je Čepurin za "Večernje novosti" povodom Dana Rusije, praznika Ruske Federacije.

On je naveo da Rusija podržava mir i stabilnost na Balkanu, da se dosljedno zalaže za teritorijalni integritet Srbije i striktno poštovanje rezolucije Savjeta bezbjednosti UN-a 1244.

"Apsolutno su nelegitimni pokušaji samoproglašenog Kosova da uz pomoć spoljnih pokrovitelja insistira na učlanjenju u međunarodne organizacije. Nemojmo zaboravljati da prema rezoluciji 1244 pravo predstavljanja samoproglašenog Kosova u međunarodnim strukturama pripada isključivo Unmiku, čiji je status određen kao privremena administracija pokrajine", naveo je Čepurin.

On je poručio da se ne smije dopustiti devalvacija Misije UN na Kosovu i Metohiji i istakao da je važno da Priština neizostavno ispunjava postignute dogovore o zajednici srpskih opština.

Ambasador Rusije ukazao je da EU predstavlja veoma važan faktor za međunarodne odnose Rusije i ocijenio da dobri rusko-srpski odnosi mogu doprinijeti budućnosti Evrope.

"U perspektivi, konfrontacija nije potrebna ni Zapadu, ni Istoku. U ovom smislu, rusko-srpsko uzajamno razumijevanje može da postane pozitivan faktor za budućnost cijelog našeg kontinenta", naglasio je Čepurin.

Izvor: Večernje novosti

Komentari / 0

Ostavite komentar