EURO, kreće meč broj 4, ENG - RUS! Engleska na otvaranju – hoće li ta pobjeda više?!

Kolevka fudbala, bivši prvak sveta, "večni" favorit, a nema pobedu na otvaranju Evropskog prvenstva.

Fudbal 11.06.2016 | 21:00
EURO, kreće meč broj 4, ENG - RUS! Engleska na otvaranju – hoće li ta pobjeda više?!

Englezima je ovo deveto EP, a nijednom do sada nisu slavili na prvom meču turnira.

Na debiju 1968. u Italiji se završnica igrala od polufinala, kada je Engleze savladala Jugoslavija golom Dragana Džajića.

Propustili su naredna dva EURO i vratili se 1980. opet na Apenine, kada su na startu remizirali sa Belgijom 1:1.

Posle još jedne pauze zaigrali su 1988. u Nemačkoj, gde su poraženi od omražene Irske 1:0, a potom doživeli još dva neuspeha.

Usledila je 1992. i prvenstvo u Švedskoj kada se konačno očekivao kraj crne serije protiv naknadno priključene Danske, zbog eliminacije Jugoslavije. Međutim, budući prvak je izborio 0:0.

A onda su Englezi odlučili da budu domaćini i poput 1966. kada su organizovali SP konačno urade nešto, međutim već na startu je usledio šamar i 1:1 sa Švajcarskom.

Četiri godine kasnije u Holandiji i Belgiji ih je pobedila Portugalije 3:2, a 2004. na obali Atlantika je bila bolja Francuska sa 2:1.

Opet je "Albion" pauzirao 2008, da bi se vratio 2012. gde je u reprizi iz Porugala remizirao sa "Trikolorima" 1:1.

Ipak, maksimalnih deset pobeda u kvalifikacijama i odlična forma tokom priprema (pobede nad Turskom, Australijom i Portugalijom) su najavile konačan preokret.

Da li će Engleska okončati lošu tradiciju protiv Rusije na Velodromu (subota, 21h)?

Rival je čvrsta selekcija koja je dugo na okupu i čiju kičmu čine igrači moskovskog CSKA, a koji predvodi isti čovek koji je i selektor, Leonid Slutski.

Nisu se sastajali od 2007. kada su imali jedina dva međusobna okršaja, "Albion" je dobio prvi 3:0, dok je poražen u drugom 2:1.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar