SP - ''Zmajevi'' poručili: U Švedskoj sa 120 % snage!

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine danas je otputovala u Švedsku gdje će u nedjelju protiv domaće selekcije odigrati prvi susret baraža za plasman na Svjetsko prvenstvo u Francuskoj.

Ostali sportovi 10.06.2016 | 22:15
SP - ''Zmajevi'' poručili: U Švedskoj sa 120 % snage!

Uprkos velikom broju povreda skandinavska selekcija je favorit u ovom susretu, ali u redovima našeg tabora vjeruju kako mogu parirati domaćinu, ako ne bude povreda i uz veliku podršku s tribina, za koju vjeruju da neće izostati.

“Žao mi je što su oslabljeni, što nisu kompletni, jer će se na to žaliti kada ih izbacimo”, našalio se selektor Dragan Marković i dodao da su svjesni da Švedska ima toliki roster kvalitetnih igrača da će povrijeđene Andersona, Kalmana, Nilsona i Ekberga zamijeniti vrhunski igrači koji su željni dokazivanja.

“Ne smijemo nikoga potcijeniti, a s druge strane se ne smijemo nikoga bojati. Želim samo da srećno i zdravo stignemo gore, a onda kako novinari vole reći ostaviti srce na terenu”, istakao je Marković.

Na pitanje novinara o zdravstvenom biltenu Marković je duhovito odgovorio: “Mene malo boli koljeno, ali sve ostalo je odlično”.

Jedan od najboljih bosanskohercegovačkih rukometaša Nikola Prce naglasio je kako su svi svjesni ko je favorit u ovom susretu.

“Ko prati rukomet znaju da su bolja reprezentacija od nas. Pokušaćemo iskoristiti svoje šanse”, kazao je Prce i dodao da je najjača karika u švedskoj ekipi golman i da bi radije volio vidjeti njega van terena, nego povrijeđenu četvorku.

“Ako hoćemo da ostvarimo dobar rezultat moraćemo gore dati 120% od sebe i samo tada ćemo imati šansu da ostvarimo čudo u Sarajevu u revanšu”, istakao je Prce.

Povoljan rezultat u Švedskoj bio bi, prema Prceovim riječima i minimalan poraz. Međutim, kako kaže, ne smije se ući u utakmicu s tim stavom.

“Nećemo ići gore i reći moramo izgubiti minimalno. Idemo se boriti. Pametnom igrom i 'hladne glave' se može puno toga napraviti. Uz podršku naših navijača, kojih kako čujem će biti mnogo, sve je moguće”, dodao je Prce.

On je jedan od dva igrača koji su igrali dvomeč sa Šveđanima u kvalifikacijama za EP 2008. godine. Tada su Šveđani u Visokom slavili s šest golova razlike, da bi u dvorani Idrotens Hus u Orebru slavili samo s dva gola razlike.

Od tada se, prema Prceovim riječima mnogo toga promijenilo u redovima našeg državnog tima.

“Narasli smo od tog vremena. Odigrali dosta utakmica i slavili, ali i izgubili. Došli smo u sredinu evropskog rukometa. Mislim da je sada veći pritisak na njima, a mi nemamo šta izgubiti”, kazao je lider našeg tima.

Selektor Marković najavio je da su utakmice baraža za njega posljednje na klupi reprezentacije i da će kormilo našeg tima napustiti bez obzira na ishod dvomeča sa Šveđanima. Igrači, ipak, vjeruju da se to neće desiti.

“Mi ne vjerujemo u to. Možda je to podsticaj da se mi založimo još više. Po priči gospodina Markovića kao da mnogi ljudi ruše nas ili njega, pa mnogo toga pada na naša leđa. Možda je tako htio podići atmosferu”, kazao je Prce.

Prvi meč baraža odigraće se u nedjelju od 13:15 sati protiv Švedske u Vekšeu, gradu na jugu skandinavskog poluostrva.

Revanš utakmica igra se u srijedu 15. juna u dvorani "Mirza Delibašić".

Izvor: mondo.ba

Komentari / 0

Ostavite komentar