Ugljevik domaćin gostima iz Austrije

Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić ugostio je tri gradonačelnika iz austrijskih opština Presbaum i to gradonačelnika Jozefa Šmidl-Haberlejtnera iz opštine Tulnerbah, gradonačelnika Johana Novomeckina iz opštine Purkersdorf i gradonačelnika Karla Šlegla koji borave u poseti ovoj podmajevičkojh opštini.

 

Republika Srpska 10.06.2016 | 14:54
Ugljevik domaćin gostima iz Austrije

Nakon sastanaka, načelnik Perić izrazio je zadovoljstvo, jer je ova podmajevička opština u prilici da ugosti delegaciju iz Austrije.

"Veliki broj naših sugrađana, njih oko 400, na privremenom je radu u ovim krajevima i mi smo imali priliku u proteklom periodu da posetimo sve njih. Svi naši sugrađani koji su na privremenom radu u ovim opština čuvaju tradiciju i kulturu srpskog naroda. Poseta gradonačelnika je uzvratna poseta, jer smo mi nekoliko godina unazad bili njihovi gosti", rekao je Perić.

Perić je istakao da je ovo "dobra prilika da gradonačelnici iz Austrije upoznaju opštinu Ugljevik", a biće ostvarena saradnja u oblasti kulture i privrede.

Gradonačelnik Presbauma Jozef Šmidl-Haberlejtner zahvalio se što mu je ukazana prilika da upozna opštinu Ugljevik. Njegov kolega iz Tulnerbaha - Johan Novomecki istako je da je ovo istorijiski momenat, jer su prvi put u Ugljeviku, ali i Republici Srpskoj.

Gradonačelnik Purkersdorfa Karl Šlegl rekao je da oko 200 porodica iz ovog kraja živi u ovoj opštini. "U našoj opštini imamo dobru saradnju i razumevanje sa našim sugrađanima iz Ugljevika koji su na privremenom radu u Austriji", rekao je Šlegl.

Načelnik Perić je gostima poklonio grb opštine Ugljevik. Nakon sastanaka u opštini, delegacija iz Austrije posetiće Rudnik i termoelektranu, privatno preduzeće koji se bavi izvozom nameštaja u Austriju, kao i voćnjake u Tutnjevcu, mesnu zajednicu Korenita, odakle ima najviše ljudi na privremenom radu u ovim austrijskim opštinama.

(BN televizija/V.M)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Влада

10.06.2016 15:48

Избори су чудо само фантазирају у машти

ODGOVORITE