EU namjerava da produži sankcije Rusiji

Evropska unija namerava da produži sankcije protiv Rusije na još pola godine uprkos velikom broju onih koji se zalažu za njihovo ublažavanje, saopštio je list „Fajnenšel tajms“.

Svijet 10.06.2016 | 08:48
EU namjerava da produži sankcije Rusiji

Kako navodi „Fajnenšel tajms“, veliki broj diplomata je po tom pitanju zabrinut jer bi mogao da inicira dodatnu konfrontaciju između zemalja koje se zalažu za ublažavanje sankcija i onih država koje su za produžavanje sankcija.

Međutim, izvor iz Brisela za taj list kaže da evropski političari ipak naginju ka produžetku ograničavajućih mera jer su one „miroljubive“ zemlje odlučile da odlože to pitanje do samita lidera zemalja EU, koji je zakazan za decembar ove godine.

Rešenje o produžetku sankcija, dodaje se, moglo bi biti usvojeno u naredne dve nedelje.

Diplomatski izvori su dodali da se trenutno najveća pažnja posvećuje migrantskoj krizi i upravo iz tog razloga su one zemlje koje se zalažu za normalizaciju odnosa sa Moskvom suzdržane po pitanju pritisaka da sankcije budu ublažene.

Trenutne sankcije ističu 31. jula, a rešenje o njihovom produžetku moglo bi biti usvojeno na samitu EU koji će biti održan 28. i 29. juna.

(Sputnjik)

(Foto: Pixabay)

Komentari / 0

Ostavite komentar