Rješenje za probleme na Balkanu je...

Jedino rješenje za duboko ukorijenjene probleme na Balkanu je zajednička evropska budućnost, ocijenio je za Fenu izvor blizak njemačkoj vladi u Berlinu.

 

Bosna i Hercegovina 09.06.2016 | 08:43
Rješenje za probleme na Balkanu je...

Izvor, koji nije mogao da bude imenovan, kazao je da će zemlja kakva je Bosna i Hercegovina najsigurniju budućnost imati pod zajedničkim evropskim krovom.

Kada je u pitanju provođenje Reformske agende, nastale kao rezultat britansko-njemačke inicijative, naveo je da se vidi napredak i dobra volja, te da će sva tri člana Predsjdništva BiH doći u Berlin 30. juna na poziv kancelarke Angele Merkel.

Govoreći o spoljno-političkom pristupu Njemačke, naglasio je kako je u njenom interesu postojanje evropskog nivoa, odnosno da je rješavanje problema na tom nivou "najbolji pristup koji smo ikada imali".

"Druge velike sile poput Sjedinjenih Država i Rusije smatraju da je i Njemačka jedna od velikih sila i iznenađuje ih kada vide da djelujemo različito, da je za Njemačku najbolje da djeluje putem evropskih institucija. Za druge velike sile je nezamislivo da djeluju s mnogo manjim zemljama u institucijama EU poput Njemačke", rekao je Fenin sagovornik.

Ističe kako Rusija ne može shvatiti zašto Njemačka nije spremna za "rješenje u centralnoj i istočnoj Evropi". Pritom navodi i negativna historijska iskustva koja su se pokazala kao velike greške.

Kazao je da se nakon posljednjih dešavanja u istočnoj Evropi vidi "prostor za povratak povjerenja", ali da u Moskvi potcjenjuju koliko je Njemačka šokirana aneksijom Krima koju nikad neće priznati.

(Agencije)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

jedino

09.06.2016 07:32

Rjesenje za balkan je oduzeti svu imovinu tajkunima, jer su je zaradili nelegalno i dati sve narodu na upravljanje...

ODGOVORITE
Name

Mihailo Mikic

09.06.2016 12:06

Davljenik se hvata i za slamku, a nemocni vjeruje u nemoguce: prazne priče i prazna obecanja!

Name

Bum

09.06.2016 13:03

Rješenje.... Atomska

Name

Fikret

09.06.2016 13:07

Njemacka sve dobro vidi i oni nas i mogu sano spasiti sami mi ne znamo iz svega ovoga izici

ODGOVORITE