24 god. od formiranja Srbačke brigade

Polaganjem cvijeća na spomen-obilježja u Malim Sitnešima i Srpcu i služenjem parastosa u Spomen-sobi pogonulih boraca u poslednjem odbrambeno-otadžbinskom ratu, u Srpcu su danas obilježene 24 godine od formiranja Prve srbačke lake pješadijske brigade.

Republika Srpska 08.06.2016 | 12:25
24 god. od formiranja Srbačke brigade

Cvijeće su položili i zapalili svijeće članovi porodica pogonulih, delegacije opštine Srbac, Opštinske boračke organizacije, Udruženja ratnih vojnih invalida i Policijske stanice Srbac.

U Spomen-sobi nalazi se 136 likova poginulih i nestalih boraca, a parastos je služio protonamjesnik srbački Željko Sarić.

Podsjećajući na ratni put brigade, predsjednik srbačke Boračke organizacije je naglasio da je kroz ovu brigadu u toku rata prošlo 3.338 boraca, od kojih je 120 dalo svoje živote za slobodu i Republiku Srpsku, dok se 10 još vodi kao nestali, a evidentirano je i oko 500 ratnih vojnih invalida. Mitrić je naglasio da borci nisu zadovoljni svojim statusom, te da bi društvo trebalo da ima više sluha za njihove materijalne probleme.

„Boračka organizacija ima status od posebnog interesa, ali je sve više sličnih organizacija koje okupljaju boračke kategorije i dobijaju ovaj status. Pozivam na jedinstvo sve organizacije koje okupljaju boračke kategorije, a naročito apelujem na političare da se ujedine i tako sačuvaju Republiku Srpsku, da dugo i srećno u njoj živimo“, kazao je Duško Mitrić.

Nekadašnji pomoćnik komandanta brigade Vićo Kovačević rekao je da svi građani opštine Srbac treba da slave 7. juni, dan kada je smotru jedinice izvršio legendarni komandant Prvog krajiškog korpusa, general Momir Talić.

„Prošli smo mnoga ratišta – derventsko-brodsko, oraško, trebavsko, srbobransko, ozrensko-vozućko i gradačačko ratište i iza sebe ostavili tragove sposobne i hrabre jedinice bez ijedne mrlje na savjesti. Uz to smo čuvali granicu opštine Srbac sa Hrvatskom i pomagali ostalim ratnim jedinicama“, sa ponosom je istakao Kovačević. On je dodao da demobilisani borci i njihove porodice, nažalost, danas teško žive i da je na državnim i lokalnim vlastima da se njihov položaj poboljša.

Načelnik opštine Drago Ćirić potvrdio je da veliki broj boračkih kategorija teško živi uprkos naporima da im se pomogne. „Najveći problem je nezaposlenost, jer najmlađi borac danas ima 46 godina i niko neće da ga zaposli u tim godinama. Mnogima smo pomogli jednokratnim novčanim pomoćima i paketima građevinskog materijala, što uz podsticaje za pokretanje vlastitog biznisa treba nastaviti. Borci su stvorili Republiku Srpsku i državni organi imaju obavezu da im pomognu sistemskim rješenjima“, rekao je Ćirić.

BN televizija(S.K.)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Mihailo Mikic

08.06.2016 23:38

Da nije bilo izdaje na Vozuci SRBacka Brigada imala bi u ratu puno manje Zrtava!

ODGOVORITE