Lideri SDA, HDZ-a i SBB-a bez konačnog dogovora o Mostaru

Bakir Izetbegović (SDA), Dragan Čović (HDZ) i Fahrudin Radončić (SBB) razgovarali su danas u zgradi Predsjedništva BiH o rješavanju problema kada je u pitanju održavanje lokalnih izbora u Mostaru.

Bosna i Hercegovina 07.06.2016 | 19:00
Lideri SDA, HDZ-a i SBB-a bez konačnog dogovora o Mostaru

Kako je Radončić kazao nakon sastanka, konačni dogovor o Mostaru nije postignut, ali je napravljen pomak. "Razgovori su bili ozbiljni i detaljni, ali nažalost nismo još došli do definitivnog rješenja. Zadužili smo naše stranačke delegacije da u naredna dva do tri dana probaju da usaglase svoja stajališta, kako bi nama bilo lakše", kazao je Radončić.

S druge strane, Čović je ponovo izrazio optimizam. "Siguran sam da će u Mostaru biti održani izbori. Sutra mostarski ogranci moraju usaglasiti osnovne principe", kazao je Čović nakon sastanka.

Iz Kancelarije visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini danas su jasno poručili da je obaveza na liderima stranaka da naprave dodatni napor i dogovore kada je u pitanju Mostar.

"Od izuzetnog je značaja da se lokalni izbori konačno održe u Mostaru i da građani Mostara napokon dobiju ista prava kao i građani u svim ostalim dijelovima zemlje. Rješenje za Mostar treba da budei u skladu s odlukom Suda i pravno utemeljeno, ali na način da se njime ne dijeli grad", kazali su u Kancelariji visokog predstavnika.

Kako su naveli, političke stranke imaju obavezu da provedu odluku Suda BiH iz 2010. godine.

"Stranke moraju da nastave sa razgovorima i naprave dodatni napor da postignu dogovor kojim će riješiti pitanje Mostara, s obzirom na to da pronalaženje rješenja jednostavno ostaje njihova obaveza", stoji u odgovoru iz OHR-a.

Izvor: N1

Foto: N1

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Zlatko

07.06.2016 18:17

Moj Mostar je moj ,njihov je njihov.

ODGOVORITE
Name

Milo

07.06.2016 18:39

Ko ono rece da Hrvati i Bosnjaci opet vezu zastave protiv Srba. Prije ce da zavezu zastave oko vrata jedni drugima.

ODGOVORITE