Maja Gojković na čelu Skupštine Srbije

Poslanici Skupštine Srbije izabrali su večeras članicu predsedništva Srpske napredne stranke Maju Gojković za predsednicu parlamenta. Od 233 poslanika koji su glasali, za njen izbor glasalo je 159.

Srbija 06.06.2016 | 22:45
Maja Gojković na čelu Skupštine Srbije

Najupečatljivija scena tokom današnjeg nastavka prve sednice novog saziva parlamenta, koja je razbuktala novi "rat" između naprednjaka i DS, bila je psovka lidera DS Bojana Pajtića.

Nakon što je završio repliku, odgovarajući na optužbe iz SNS da je opljačkao decu ometenu u razvoju, lider demokrata Bojan Pajtić je izgubio živce i opsovao:

"A u p... materinu!"

Mikrofon nije bio isključen, pa se sve to čulo u direktnom TV prenosu.

Munjevito je reagovao šef poslaničkog kluba SNS Aleksandar Martinović:

"Opsovao je na najvulgarniji način, a Mićunović ga nije opomenuo. Da smo to mi učinili gorele bi društvene mreže."

Posle incidenta, Pajtić je u holu Skupštine priznao da jeste opsovao, ali ne u diskusiji, već za sebe.

"To je bila fiziološka reakcija na uvrede naprednjaka" - 'opravdao' se prvi čovek DS.

Poslanici Skupštine Srbije nastavili su danas konstitutivnu sednicu na kojoj treba da budu izabrani predsednik i potpredsednici parlamenta, generalni sekretar i članovi radnih tela.

Konstitutivna sednica novog saziva Skupštine Srbije počela je u petak 3. juna, kada su poslanicima potvrđeni mandati, i otvorena rasprava o izboru predsednika skupštine, ali je predsedavajući, najstariji poslanik Dragoljub Mićunović prekinuo sednicu zbog polemike koja je uglavnom bila mimo dnevnog reda.

Na današnjem nastavku, šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Martinović kazao je da predsedavajući Dragoljub Mićunović nije imao pravo da prekine sednicu u petak, 3. juna, pogotovo bez konsultacija sa ostalim poslaničkim grupama.

"Vaše obrazloženje da skupština ne može da radi noću uopšte ne stoji, jer se mnogo puta radilo noću", rekao je Martinović.

On je dodao i da SNS apeluje na Mićunovića da predsedava skupštini u skladu sa poslovnikom.

"Da ne preduzimate ništa na svoju ruku i da ako imate potrebe da obavite konsultacije da to ne obavljate samo sa šefom vaše grupe, nego sa svima..Apelujem na Vas da svojim činjenjem ili nečinjenjem na bilo koji način ne blokirate rad skupštine", naveo je Martinović.

Na to je šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj ocenio da je zahvaljujući današnjem obraćanju Martinovića, skupština vraćena na "način od petka kada su zasedali 10 časova".

"Ako vam se toliko žuri, zašto niste pre 20 dana zakazali konstitutivnu sednicu. Ako vam se žuri, zašto morate svakom poslaniku opozicije da odgovorite", upitao je Šešelj Martinovića.

Jedini kandidat za predsednika Skupštine je poslanica SNS Maja Gojković, a za potpredsednike ima sedam kandidata: Veroljub Arsić (SNS), Konstantin Arsenović (PUPS), Vladimir Marinković (SDPS), Đorđe Milićević (SPS), Vjerica Radeta (SRS), Gordana Čomić (DS) i Jasmina Nikolić (Pokret Dosta je bilo).

Izvor: Večernje novosti/Agencije

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Hh

06.06.2016 20:07

Pametnije bi joj bilo da se udala i rodila dijete..

ODGOVORITE
Name

saturnus.

07.06.2016 05:32

Zanimljivo',MALO'malo,pa se rodi nekakav primitivac.alali ti ćufte.