Predsjednik Turske traži provjeru krvi njemačkih poslanika

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan predložio je da se provjeri krv njemačkih poslanika koji su Bundestagu predložili na razmatranje rezoluciju o priznanju genocida nad Jermenima 1915. godine kako bi se vidjelo da li u njima teče turska krv.

Svijet 06.06.2016 | 21:12
Predsjednik Turske traži provjeru krvi njemačkih poslanika

„Proizilazi da je jedan pametnjaković pripremio nešto i podnio njemačkom parlamentu. On se rodio i odrastao u Njemačkoj. U kojim arhivama si bio da bi razumio ovu temu? A on je, kao, Turčin. Kakav je on Turčin! Njegovu krv treba u laboratoriji provjeriti, jer čovjek u čijim žilama teče krv tog naroda ne optužuje ga za genocid. Njih neko s vrha šalje, ali zbog čega ih šalje — to je važno“, rekao je Redžep Tajip Erdogan, govoreći pred diplomcima Univerziteta „Sabahadin Zaim“ u Istanbulu. 

On je podsjetio da je više puta predlagao da se stvori međunarodna komisija naučnika za istraživanje događaja iz 1915. godine.

„Već sam govorio: evo arhiva. Ako je cilj da se riješi pitanje — spremni smo. Međutim, ako je cilj da se ova tema zloupotrijebi kako bi na nas vršili pritisak, kako bi to iskoristili kao štap kojim će udarati Tursku — izvinite, mi to nećemo dozvoliti“, dodao je turski predsjednik.

Njemački parlament je 2. juna većinom glasova usvojio rezoluciju o genocidu nad Jermenima.

Inicijator rezolucije je njemački političar turskog porijekla Džem Ozdemir. Turske vlasti su tu odluku dočekale burno i opozvale su svog ambasadora iz Berlina. Erdogan je izjavio da će odluka Bundestaga ozbiljno uticati na tursko-njemačke odnose.

Izvor: Agencije

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

On misli

06.06.2016 20:01

Na seks turizam u Turskoj. Činjenica da su stranci za papire ženili starice, invalide, prostitute. Valjda ima saznanja ili o seks turizmu ili radu Turaka na terenu tj. u Njemačkoj. On razmišlja ispravno u vezi genocida. Ko optužuje vlastiti narod za takvu stvar čak iako je tačna.Dali su plodovi rada Turaka u Parlamentu ostaje da se vidi.

ODGOVORITE
Name

Hm

06.06.2016 22:37

A jest zapjenio, k'o Hitler

ODGOVORITE
Name

Pasha

07.06.2016 17:25

Sitna si ti bulja da ga spominjes

Name

Asad

07.06.2016 18:29

Po ponasanju tu je negdje