Htio da baci 125 kg TNT-a na Euro 2016!

Ukrajinska služba bezbednosti objavila da je Francuz koji je uhapšen prošlog meseca sa velikom količinom oružja planirao masovni napad na Euro 2016.

Svijet 06.06.2016 | 14:31
Htio da baci 125 kg TNT-a na Euro 2016!

 

Muškarac, kog su francuski mediji identifikovali kao Gregoar M. (25) uhapšen je na granici Ukrajine i Poljske.

Šef ukrajinske službe bezbednosti SBU Vasil Gricak rekao je da je on planirao 15 napada i da je bio podstaknut "ultranacionalističkim stavovima". Kod njega su pronađene puške, detonatori i 125 kilograma TNT-a, javlja BBC.

"Francuz je govorio negativno o potezima svoje vlade, masovnoj migraciji, širenju islama i globalizaciji, kao i o planovima da izvrši više terorističkih napada", rekao je Gricak na konferenciji za štampu u Kijevu.

Francuska televizija M6 je u subotu objavila da je 25-godišnjak uhapšen krajem prošlog meseca na ukrajinskoj granici, a kod njega je u automobilu pronađen arsenal oružja i eksploziv, uključujući raketne bacače i kalašnjikove.

 Portparol ukrajinske pogranične službe Oleg Slobodijan je istog dana potvrdio da je Francuz uhapšen, dok je portparol ukrajinske bezbednosne službe SBU odbio da komentariše hapšenje.

Uhapšeni muškarac, koji se trenutno nalazi u ukrajinskom zatvoru u očekivanju mogućeg izručenja francuskim vlastima, planirao je da izvrši napad u Francuskoj, objavila je televizija M6.

Bezbednosni organi u Evropi su na oprezu nakon što su džihadisti u Parizu u novembru prošle godine izvršili terorističke napade u kojima je ubijeno 130 ljudi, kao i napada u Briselu u martu, kad je u metrou i na aerodromu ubijeno 32 ljudi.

(Mondo.rs)

(Foto: AP Photo/Thibault Camus)

Komentari / 0

Ostavite komentar