Nestašica lijekova u Republici Srspkoj!?

Bosni i Hercegovini prijeti nestašica lijekova. Nakon što je sarajevski Aerodrom saopštio da od kraja maja više neće primati pošiljke sa lijekovima, jer ne može ispoštovati skraćene rokove skladištenja koje je utvrdila Agencija za lijekove, struka je upozorila da bi moglo da dođe do nestanka pojedinih lijekova iz uvoza.

Republika Srpska 04.06.2016 | 20:10
Nestašica lijekova u Republici Srspkoj!?

Pacijenti u BiH bi mogli da ostanu bez specifičnih lijekova kao što su onkološki ili oftamološki preparati, koji se dopremaju iz inostranstva avionom.

Aerodrom u Sarajevu je najavio da više neće primati pošiljke sa lijekovima. Struka strahuje da bi mogli biti ugroženi pacijenti sa specifičnim oboljenjima.

Problem je što se avionom dopremaju i reagensi za kontrole prvih serija lijekova i pojedine vrste vakcina.

U Agenciji za lijekove i medicinska sredsta BiH kažu da je problem zbog sarajevskog Aerodroma koji je do sada lijekove skladištio duži vremenski period od 48 sati koliko je dozvoljeno, u skladištima koja nisu u skladu sa standardima.

Iz Međunarodnog aerodroma u Sarajevu su zatražili od Agencije za lijekove da preispita odluku.

"Rješenje je u skladu sa zakonom i cilj mu je da pacijentima obezbijedi kvalitetne i ispravne lijekove", odgovaraju za BN TV iz Agencije. Ipak ne očekuju da će doći do nestanka specifičnih  lijekova na tržištu.

Sa drugih aerodroma u BiH je poručeno da mogu da preuzmu na sebe dio uvoza lijekova, ukoliko ne dođe do dogovora Agencije i sarajevskog aerodroma.

Kako nam je potvrđeno u pojedinim apotekama i zdravstvenim ustanovama za sada nema nestašice lijekova koji se šalju avionom. Nadaju se da će, zbog pacijenata, dogovor biti postignut.

BN televizija

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

ch

04.06.2016 19:04

Kriv Izetbegovic i Bosnjaci za ovo sto nema lijekova!

ODGOVORITE
Name

re

04.06.2016 19:14

Izgleda da su krivi što su živi.

Name

re

04.06.2016 19:14

Sarajevski aerodrom odma presiliti u B.Luku.To su davno za vrijeme ne znam cije vlasti oduzete nadleznosti.

Name

Lav

04.06.2016 19:23

Jok,kriv direktor koji je postavljen od strane farmaceutske mafije iako ne ispunjava uslove!

Name

Dobronamjerni

05.06.2016 05:45

A šta to imaju ostali aerodromi, a sarajevski nema..??!! Slabo je objašnjenje, kao da se novinaru žurilo. Ili sagovorniku. Ili je nešto treće, nešto u maglama.

Name

Misko

05.06.2016 07:56

Lave jarane kako to mafija ga postavila a on njima kvari poslove? Deder nam pojasni malo.

Name

SMIJEŠNO

04.06.2016 19:25

PA KAKO LJUDI NEMA LIJEKOVA KAD SU NAJSKUPLJI NA SVIJETU. PA ZAR SE TO I NAŠA FRACEUTSKA MAFIJA, SA STANOVI I ČAMCI U MONTE KARLU UMORILA. E SVAŠTA, PA I MAFIJA DA SE UMORI. E TO SAMO KOD NAS IMA.OSTAĆE NA KRAJU SAMO SULTAN NEUMORAN.

ODGOVORITE
Name

SAMO VLAST

04.06.2016 20:18

Sta ce nam ljekovi sad je vazan popis,ma ni bankrot nije vazan sad su izbori i biraj te iste, da sto brze izumremo

ODGOVORITE
Name

Dr.Mr.Nizama

04.06.2016 20:41

I ne trebaju nam lijekovi.Osim placebo efekta nikakve koristi od njih.

ODGOVORITE
Name

koka

04.06.2016 21:08

Za gluposti koje se prave u Federaciji I R.S i čitavoj BiH ni jedna tableta nam ne može pomoći da ih pijemo šakama za iste čemo glasati,gladni žedni i bosi stajat žemo u redu da zaokružimo svoje, bolje da kupimo djeci boba ,je.. tablete

ODGOVORITE
Name

Brle

04.06.2016 21:21

S obzirom na cijene koje su u Srbiji, isplati se i pjesice da ih donesu, imaju racunicu. Ako je razlika pojedinih po 100%, zar nije racunica.

ODGOVORITE
Name

Miki-BL

05.06.2016 05:41

Ista priča iz godine u godinu (lupanje u prazno)...ma zaboli nekoga šta se ovdje piše i komentariše...U Srbiji su lijekovi bez recepta dva do tri puta pa i više jeftiniji nego kod nas sa receptom i sve se opet završava na konstatacijama i prijedlozima a "konkretno" svi manji od makovog zrna...Sreća je što konkretno u BGD većina apoteka i ne insistira na receptu već ide po sistemu trgovine...Oni koji su imali priliku mogli su da primjete da su tamo svi lijekovi obilježeni zaštitnom markicom a to je znaka da je sve ipak pod nekakvom kontrolom a kod nas ??? E ovdje država ne može da negira glavnu krivicu za ovakvo stanje...

ODGOVORITE