Mirković predstavio zanimljivu ideju

"Radeći na rodoslovu moje ujčevine Koprivica čije se poreklo ne samo po legendi vezuje za dinastiju Nemanjića došao sam na ideju, čini mi se korisnu i prihvatljivu sa jasnom i lako uočljivom duhovnom porukom da se zrak-Luča koja bi, po mom mišljenju, mogla još više da uzdigne duhovno već prebogati Hram Svetog Save na Vračaru", otkriva nam Dragoljub Drago Mirković, akdemik Srpske kraljevske akademije naučnika i umetnika, o čemu je,u Beogradu, već govorio kolegama iz SKANU.

Srbija 04.06.2016 | 11:10
Mirković predstavio zanimljivu ideju

"Hram i svetlost. Iskra i svetlost. Luča i Sveti Sava. Svetlo Svetitelja, svetlo kao simbol pobede nad plamenim ognjištima. Svetlost usmerena prema našoj kolijevci-samo su neke od tema čija bi, praktična razrada, u vidu džinovskog svetlosnog luka, koji bi bio ostvaren uz pomoć moćnih motora i reflektora, doprinela i u simboličnom i u pragmatičnem pogledu na našu veru, naše korene, naš rod, naša ognjišta, našu otadžbinu, naše vaskoliko rasejanje".

Na hramu Svetog Save jedan krak svetlosti. kako kaže akademik Mirković, mogao bi biti ka nebu usmeren iz zvonika ili sa nekog drugog odgovarajućeg mesta.

"Vrsta svetlosti i njeno nastajanje morali bi biti rezultat stručnog sagledavanja objekta i tehničkih karakteristika izvora svetlosti", priča naš sagovornik.

"Svetlost usmerena ka nebu koja bi se mogla videti sa Avale, Fruške Gore, Cera, Rudnika, Kosmaja i Vršačke Čuke imala bi jaku duhovnu poruku. Simbolizovala bi Svetiteljevo Vaskrsnuće. Vaskrsnuće kao večni život posle sotoninih plamenih ognjišta. Ta Luča bi izlazila pod uglom od 61 stepen i bila bi usmerena ka jugo, jugo-istoku. A, 61 stepen bi predstavljao godine koje je Sveti Sava proživeo na Zemlji. Pravac jugo, jugo-istok je pogled ka Vitlejemu, Jerusalimu, Damasku, Svetoj Gori i Svetom Kosovu srpskom. Pored duhovne dimenzije ovo bi bila i poruka zahvalnosti našem velikom učitelju i Svetitelju".

Mirković kaže da je njegova žarka želja da se ova ideja ostvari pre prenosa urne našeg i svetski čuvenog naučnika Nikole Tesle u hram Svetog Save. Ne samo ideju, već i znatan deo logistike sam bi pružio, uz, naravno, vodeću ulogu Crkve i države. O ovoj ideji je, već, pisanim putem obavestio patrijarha srpskog Irineja, mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija i episkopa šabačkog Lavrentija.

"Ovaj veliki hram koji će uz Božju pomoć i uz pomoć našeg velikog slovenskog brata biti lepotom začinjen, vizuelnim efektom Savine svetlosti još više će se približiti božanskim prostorima", ističe Mirković.

Savina Luča bi oplemenila duše, posebno mladih naraštaja, narod bi večno podsećala na njegovo nacionalno usmerenje, a bila bi jedna od značajnijih i originalnih turističkih atrakcija na našim prostorima.

BN televizija (V.M.)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

saja

05.06.2016 03:55

Nista ne razumijem.Mozda bi razumio tek kada se uradi.

ODGOVORITE