Kirin kup: ''Zmajevi'' bolji od Danske! U finalu sa Japanom!

U prvoj utakmici na Kirin Kupu u Japanu, fudbaleri Bosne i Hercegovine savladali su Dansku nakon penala. U regularnih 90 minuta bilo je 2:2, a nakon vođstva Danaca 2:0, "zmajeve" je do izjednačenja vodio dvostruki strijelac Milan Đurić. U finalu ovogodišnjeg Kirin Kupa Bosna i Hercegovina igraće protiv domaće selekcije Japana, koja je u drugom polufinalnom meču deklasirala Bugarsku 7:2.

Fudbal 03.06.2016 | 15:20
Kirin kup: ''Zmajevi'' bolji od Danske! U finalu sa Japanom!

Reprezentacija Bosne i Hercegovine igraće u finalu Kirin Kupa u Japanu, nakon što je danas u polufinalnom meču, nakon boljeg izvođenja penala, savladala reprezentaciju Danske 4:3 (2:2).

Tim Mehmeda Baždarevića imao je zaostatak od dva gola na pauzi između dva poluvremena, ali je sjajni napadač Ćezene Milan Đurić sa dva gola u nastavku donio izjednačenje i penale, nakon kojih su "zmajevi" uspjeli da savladaju Skandinavce i plasiraju se u finale. 

BIH - DANSKA 2:2 (0:2) penali 4:3
/Đurić 52, 84 - Kjer 22, Fišer 41/

U prvih 45 minuta Danska je izgledala daleko bolje u polju, a Skandinavci su preko defanzivca Simona Kjera stigli do prednosti u 22. minutu. U finišu prvog poluvremena Viktor Višer drugi put savladao je Ibrahima Šehića i činilo se tada da "zmajevi" neće uspjeti da se raduju.

Ipak, nastavak je donio mnogo bolju igru bh. reprezentativaca. Sjajan je bio Milan Đurić, koji je u svom stilu, glavom, nakon centaršuta Ognjena Vranješa u 52. minutu prvo smanjio na 1:2, a onda šest minuta prije kraja meča pogodio za 2:2. Ovaj put asistent je bio Sead Kolašinac.

Posljednjih 20 minuta regularnog dijela meča, BiH je igrala bez asistenta kod prvog gola, Ognjena Vranješa, koji je u 70. minutu zbog drugog žutog kartona morao ranije u svlačionicu. BiH je tako dvije uzastopne prijateljske utakmice završila sa igračem manje (u porazu od Španije 1:3 Emir Spahić zaradio direktno isključenje).

Penal lutrija pripala je "zmajevima" 4:3, a strijelci sa "bijele tačke" bili su Rade Krunić, Armin Hodžić, Miroslav Stevanović i Haris Medunjanin.

BIH: Šehić, Vranješ, Kolašinac, Šunjić, Cocalić, Hadžić (46' Hodžić), Grahovac (46' Vrančić), Medunjanin, Duljević (82' Stevanović), Hajrović (73' Sušić), Đurić (89' Krunić). Selektor: Mehmed Baždarević.

DANSKA: Šmajhel, Kjer, Dalsgard, Vestergard, Durmisi (86' Ankersen), Kristensen, Delani (46' Jensen), Eriksen, Hojbjerg (61' Kvist), Rasmusen, Fišer (61' Šene). Selektor: Age Harajde.

U finalu ovogodišnjeg Kirin Kupa Bosna i Hercegovina igraće protiv domaće selekcije Japana, koja je u drugom polufinalnom meču deklasirala Bugarsku 7:2.

Bosna i Hercegovina i Japan igraće u finalu Kirin Kupa, koje je na programu u utorak, 7. juna na stadionu Suita siti u Osaki.

Nakon trijumfa "zmajeva" protiv Danske (2:2, penali 4:3), "samuraji", koje s klupe predvodi bh. stručnjak Vahid Halilhodžić, u drugom polufinalnom meču deklasirali su Bugarsku 7:2 i pridružili se bh. selekciji u meču za trofej.

Japan je do ubjedljivog trijumfa stigao veoma lako. Po dva gola postigli su Šinđi Kagava i Maja Jošida, mrežu Bugara po jednom su tresli Šinđi Okazaki, Takaši Osami i Takuma Asano, koji je sa "bijele tačke" postavio konačan rezultat. Nakon vođstva domaćih 6:0, Mihail Aleksandrov i Ivajlo Čočev uspjeli su da smanje na 6:2, da bi sedmi gol gosti primili u 87. minutu.

Bugari će tako u meču za treće mjesto igrati protiv Danske.

Prvi Kirin Kup održan je 1978. godine, a do 1988. na turnirima su nastupali klubovi. U naredne dvije godine turnir se nije igrao, baš kao ni 2010, te u periodu od 2012. do 2015. godine. Od 1990. godine odlučeno je da na Kirin Kupu nastupaju reprezentacije.

Najuspješnija nacija je Japan sa 12 titula.

Izvor: mondo.ba

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Zoki

03.06.2016 14:19

Bravo BEIHA.. Milan, Miroslav,Rade, Ognjen, meni potaman da navijam.... PS volim ja i ostale, ali ovo kazem radi mojih velikih *S*

ODGOVORITE
Name

Mile

04.06.2016 11:33

Bravo Zmajevi slažem se stobom Zoki.Sportisti su ovo.Nemaju oni vremena da se prebrojavaju,BiH je i moja država i zato sam sretan što nas ima koji polako svatamo realnost.