Goran Golub prepoznao mučiteljku?

Suđenje advokatu Dušanu Tomiću, koga je tužila sarajevska pevačica Hanka Paldum zbog navodnih javno iznetih tvrdnji da je snažnim udarcem između nogu, u mošnice, zadala strahovite bolove Goranu Golubu, tadašnjem sužnju logora "Silos", dok je sa ostalim logorašima početkom 1993. godine spremao prostor za nastup pevača pripadnicima Armije BiH, koje je prekinuto 20. maja, biće nastvaljeno 26. avgusta u Prvom opštinskom sudu u Sarajevu.

Bosna i Hercegovina 02.06.2016 | 15:45
Goran Golub prepoznao mučiteljku?

Hanka Paldum traži odštetu od 15.000 konvertibilnih maraka od poznatog advokata, a na prethodnom ročištu je rekla da će "sav novac od dobijene naknade dati Golubu", naravno, ako dobije spor, u što advokat Tomić, kako kaže,"ne samo da sumnja, već ne vidi nijedan osnov".

"Samo sam poverovao u navode mog klijenta koji je sve to ispričao policiji MUP-a Republike Srpske 2003. i policajcima Sipe 2007. godine, a potom i 2013. godine u Tužilaštvu BiH, pred tadašnjim tužiocem iz Slovenije koji je otišao, a naslednik tog predmeta, inače Bošnjak, rekao je Golubu da ne spominje Hanku", kaže Tomić.

"Sve žrtve logora "Silos" u kom je Goran bio više od četiri godine apsulutno nevin, veštačene su po nalogu tužioca, dok on jedini nije. Zato sam ja tražio veštaka koji ga je izveštačio i ustanovio da ovaj čovek, koji sada živi u Bratuncu, govori istinu i da je od tog događaja, nad kojim se zgražavao čak i Juka Prazina, zadobio traume koje su nepopravljivog karaktera."

Tomić kaže da je Goran Golub na predhodnom ročištu pred Prvim opštinskim sudom u Sarajevu jasno i glasno, suočavajući se sa Paldumovom, ponovio navode koje je tri puta dao državnim organima i da njega ne zanima milost te pevačice. Na sudu je, po Tomićevim rečima, ustanovljeno da je, odmah po povratku sa Igmana, Golub o mukama koje je imao svedočio Halidu Čoviću, upravniku logora "Silos", koji mu je rekao "da više neće ići tamo, ali da o tome ćuti pošto je pevačica u odličnim odnosima sa Alijom Izetbegovićem".

"Čović nikada nije to demantovao, pa čak ni u sudnici kada je Goran Golub iznosio te navode", kaže Tomić. "Pevačica tvrdi da nije bila u čizmama i uniformi, a imam svedoka potpukovnika Armije BiH iz Konjica Edhema Žilića, upravnika logora "Musala", kod koga je, kako mi je potvrdio, zadužila i vojnu uniformu, i vojne čizme o čijem užasno bolnom delovanju godinama govori, na svom primeru, Goran Golub."

Tomić kaže da mu nije sporno što ga je tužila pevačica i sudu i Advokatskoj komori BiH u Sarajevu, ali da je za pravdu "nesumnjivo važnije da se ustanovi i presudi mučenje sužnja logora "Silos" Gorana Goluba, ako je ikome stalo iskreno do pravde".

"Bezobrazluk je slaba reč za one koji, bez zadrške, staju na stranu pevačice, posebno neke njene kolege iz Srbije, dok ih sudbina jadnog čoveka logoraša i ne dotiče", kaže Tomić, ističući da razume kolegijalnost, ali da je ispred toga znatno, znatno važnije čovekoljublje.

Odnos koji je u sudnici vladao na prošlom suđenju prema mom klijentu bio je tako užasan da mi je pozlilo, a suđenje je odloženo tek kad je došao sudski veštak, lekar koji je slučajno bio u susednoj sudnici, a da njega nije bilo, sve bi bilo nastavljeno, verovatno, i po cenu moje smrti. Ovo suđenje je jedino dobro da se vide svi apsekti kad se, kako i na koji način sudi ljudima koji su čisti kao suza, ali na njih se gleda, i danas, kao one "sa druge strane". Pravda je, valjda, jedina strana!

BN televizija (V.M)

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

Grga

02.06.2016 14:42

Sad kad sam ovo pročitao stvarno ne znam više za koji k ...c postoji taj sud BiH tolike godine . Pa šta ima tu da se se toliko godina polemise. Ako imaju svjedoka da je to radila i ako su doktori zaključili da je tako kako Golub tvrdi onda đubre u zatvor . A i te kolega iz Srbije treba bojkotovati javno. Kakav smo mi to narod postali u pm . Zločinci hodaju slobodno i šepurese a žrtve se ponižavaju i ismijavaju. Ona će dati 15000 km ! Stvarno idiot od žene.

ODGOVORITE
Name

divlja jabuka

02.06.2016 15:44

Pa da nije psihopata ne bi ga tada ni maltretirala gazeci mu polni organ. U dodatku, odlicno si uocio da ovu zemlju u potpunosti kontrolise organizovani kriminal a malo ko je toga svjestan. Njihova mjerila su takva. Sve sto je za tebe ispravno za njih nije. I obratno.

Name

re.grgo

02.06.2016 15:58

Ti si idiot,ne sudi se Hanki vec njima.

Name

Re re Grgo

02.06.2016 16:37

Kao da to Grgo ne zna! Dakle Grgo nije idiot nego si ti idiot.

Name

re.

02.06.2016 17:27

Ne znas ni ti ni grgo idioti oba.

Name

re re

02.06.2016 18:31

Naravno klipane.

Name

joj

03.06.2016 11:14

Čuj ,prepoznao !

Name

Grga

02.06.2016 21:21

Opet ovaj janjičar pametuje! E Srbine poturčeni poljubi krst, prekrstise i moli Boga da ti oprosti

ODGOVORITE
Name

re Grga

03.06.2016 09:48

500 godina su Turci harali Srbijom, u kojoj je tada vlado zakon prve bračne noći. Ako neznaš potrudi se da saznaš, jer si i ti možda potomak nekog iz prve bračne noći.

Name

Factuminus

03.06.2016 13:09

Stvarno ste majmuni, zato ce te uvijek biti robovi, vi morate svi na psihatriju, hodze i popovi su vas unistili...vlah,balija, srbin ,poturceni, to su nazivi za jedno zdravo drustvo hahahah .....treba te vi svi sjesti na sto i dogovoriti se , federaciju prodati turskoj i vatikanu na pola pola a RS Rusiji...sta serete 600 Godina gladni jadni primitivci !!

Name

Strahovita mrznja

02.06.2016 21:44

Hag je kreirao sliku kolektivne zrtve pa u Cazinu stavljaju 'bele trake' iako grad poslije ubistva Srba i zauzimanja njihove imovine u 2. svjetskom ratu nikad nije bio mucen vec je bio mucitelj onih bjednika koji , ako nisu otisli onda su ostali da im se smiju i prave'jebu' od njih. Gospodja Paldum je tom zanosu i ne vidi ona nista osim sebe kao ugrozene Muslimanke. Sad i ugrozava ne Vlah nego EU s drakonskim zakonima u kojim 'bela traka' izgleda kao dobra 'jeba'.

ODGOVORITE
Name

kazna

03.06.2016 05:19

Jeste li vi normalni? Uzeti za ozbiljno svjedoka koji kaze da ju je prepoznao? I da jeste, koji je to ratni zlocin nekoga udariti? Prema tome cijela BH bi trebala biti osudjena. Trazite i sudite onima koji su ubijali.

ODGOVORITE
Name

MiraISa

03.06.2016 08:01

Tako je.Za sve treba valjan dokaz a ne rekla-kazala.Ne branim pjevačicu ali sve to treba dokazati.Nije dovoljan samo jedan svjedok (koji je prepoznao) pa majku mu bilo je tu i drugih koji bi valjda trebali posvjedočiti ako je tako bilo...

Name

Lutka

03.06.2016 05:55

Sud BiH i tuzilastvo neradecsvoj posao po zskonima vec po politickim upustvima i mentorima...

ODGOVORITE
Name

marko mario

03.06.2016 09:31

Када се Србима судило на осову исказа једног свједока то је било сасвим легитимно и законито. Сада када се суди Муслиманима, није довољан исказ једног свједока. Крајње лицемјерно и пристрасно.

ODGOVORITE
Name

nikola

03.06.2016 11:05

Ako nema prave da joj se sudi,makar mozemo da je bojkotujemo i kod nas i u Srbiji.

ODGOVORITE
Name

boki

03.06.2016 13:08

I ja je nama prepozna pa toje Hanka

ODGOVORITE