Čović: Ispraviti Jukićevu grešku

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović ističe da se mora ispraviti greška napravljena usvajanjem Jedinstvenog programa obrade podataka popisa stanovništva u BiH, kao i da smatra da su kadrovi SDA u Savjetu ministara BiH vršili pritisak na direktora Agencije za statistiku BiH Velimira Jukića da donese takvu odluku.

Bosna i Hercegovina 02.06.2016 | 09:01
Čović: Ispraviti Jukićevu grešku

Čović, koji je i lider HDZ-a BiH, kaže da nije znao da će Jukić - član njegove stranke donijeti odluku o usvajanju Jedinstvenog programa obrade podataka popisa stanovništva i ne vjeruje da je Tužilaštvo BiH vršilo pritisak na Jukića.

On je potvrdio da je na taj način prekršen sedam dana ranije postignut dogovor predstavnika Republike Srpske, Federacije i BiH, na šta je upozoravao i srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

"Greška je učinjena i mora se ispraviti. Na direktno pitanje da li sam znao da će Jukić to objaviti taj dan, nisam bio tu i apsolutno nisam znao. Bez obzira na to šta ja mislim o metodologiji, smatram da treba više sluha. Pred tu odluku smo imali razgovore između stranaka i dogovorili smo dinamiku šta sve treba činiti do 1. jula, kada ističe rok za objavljivanje rezultata popisa", rekao je Čović sinoć za Radio-televiziju Republike Srpske.

On tvrdi da su, ipak, spekulacije ono o čemu se danima raspravlja - šta će biti objavljeno kao rezultat popisa jer su, smatra, podaci tajni.

Čović smatra ishitrenom Ivanićevu izjavu da su mu hrvatski i bošnjački član Predsjedništva BiH radili iza leđa i ističe da to ne odgovara stvarnosti.

"U Predsjedništvu BiH bi trebalo insistirati na jedinstvenom djelovanju", istakao je Čović.

On smatra da ne bi smjelo da bude preglasavanja u Predsjedništvu BiH jer će to izazvati duge rasprave i pokretanje procedura zaštite vitalnog nacionalnog interesa, što ne može biti dobra praksa.

Čović je rekao da je partnerstvo SDA i Saveza za promjene veoma jako i da se on tom partnerstvu, kao takvom, samo priključio i vrlo profesionalno odrađuje to što je prihvatio.

"Vjerujem da će oni između sebe naći rješenje", rekao je Čović.

Izvor: Srna

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

cant beleive

02.06.2016 07:15

Ma ne mogu vjerovati kako se ponasaju ljudi na ozbiljnim funkcijama, reakcija nakon heftu dana kad je sve vec zavrseno, sta ces ispraviti, odluka o zakonu donesena, IMO potvrdio da je po standardu i ovaj sad ko nesto da resetuje de molim te. Iako mi nije jasno uopste o cemu pricamo to je striktno tehnicko pitanje i niko jos ne zna sta je na popisnicama, Ivanić će ispaliti SZP ili ih ucjenjuje i to je u stvari pozadina svega.

ODGOVORITE
Name

adženda

02.06.2016 07:29

A šta Čović i svi ostali plitičari imaju s popisom? Može li se otiči u WC ako to Čović ne dozvoli? Ima li ova država birokratiju i organe koji su zaduženi za odredjene poslove? Koga briga za Dodikovo, Čovićevo i Bakirovo mišljenje. Ovaj narod je baš mentalno bolestan.

ODGOVORITE
Name

Мрачајски прота

02.06.2016 07:34

Чисто сумњам. Да је искрен то би већ било учињено, а не овако само замагљивати очи своме партнеру из Републике СРБске, који му вјерује.

ODGOVORITE
Name

Milutin

02.06.2016 07:36

Ne kaze dzaba narod mudri latini Popisalo ih 550 000 u BIh iako ih realno nema ni 350 hiljada Bosnjaka realno nema vise od 1,2 miliona a popisalo ih 500-700 hiljda vise Jedino Srbi ispali naivni i umjesto da se agituje i radi da se stvo vise srpske dijaspore popise srbi pali u BIH ispod jednog miliona

ODGOVORITE
Name

J

02.06.2016 07:54

Istina ziva!

Name

Holland

02.06.2016 08:16

Ne laprdaj bezveze..

Name

ADOAUDI

02.06.2016 07:54

Ne sumnjam da ćeš ti SOKO-le riješiti ovaj problem. Kada si mogao "hapiti" dokumentaciju da te ne mogu osuditi, kada si mogao promijeniti korito rijeke kako ne bi smetala tvojoj hacijendi, ovo je sitnica za tebe. Naravno u saradnji sa Bajom.

ODGOVORITE
Name

vaga

02.06.2016 08:14

Samo kinesku policiju, tužioce i sudije. Nema drugog rješenja.

Name

Damir

02.06.2016 08:43

Sad ce ovo postati zanimljivo. Ako se poništi odluka o objavljivanju popisa, a zakon o oporezivanju vrati i federalni parlament sve će biti jasno

ODGOVORITE
Name

Nedjo2

02.06.2016 09:06

Nije jukic potpisao nego dosla naredba iz brisela nisu cak ni zvali poslali SMS poruku 3 godine nisu se mogli dogovoriti zadnja 3 mjeseca poceli razgovarati o popisu ZALOSNO

ODGOVORITE
Name

Bfabus

02.06.2016 10:47

Jedi g...a pa ti i stojis iza svega tvoji su kadrovi.

ODGOVORITE