Haos u Evropi: Spas od poplava na krovu

Kiša koja neprekidno pada u dijelovima Njemačke, Francuske i Austrije izazvala je bujice i natjerala stanovništvo da se skloni na krovove kuća.

Svijet 01.06.2016 | 22:11
Haos u Evropi: Spas od poplava na krovu

Oko 200 njemačkih đaka moraće noćas da ostane u lokalnoj školi, a spasioci su morali da intervenišu i tokom putovanja djece rijekom Regen. AFP navodi da su na jugu njemačke pokrajine Bavarska na granici s Austrijom vatrogasci i druge spasilačke službe upućene u poplavljene gradove.

"Poplave su stigle tako brzo da su ljudi morali da bježe na krovove kuća", objavila je pres služba regionalne policije Donje Bavarije i dodala da su mnoge ulice poplavljene.

U gradu Triftern oko 200 đaka zabarikadiralo se u školi koja je na brdu i kojoj prema riječima lokalnih vlasti poplave ne prijete, spremivši se da tu provede noć, nakon što su putevi koji vode ka njoj odsječeni zbog padavina. Druga grupa od 27 djece sa dvoje nastavnika i vođom grupe upala je u nevolju tokom putovanja po rijeci Regen.

Podivljala rječna struja odvojila je njihovih 12 čamaca od ostalih plovila i među djecom je nastala panika, nakon čega su spasioci morali da intervenišu kako bi doveli do obale oko 20 djece, a ostali su samo uspjeli da stignu do kopna. S druge stane granice u Austriji teške kiše pogodile su region Salcburga, gdje su poplavljeni neki od puteva i sutra neće raditi nekoliko škola.

U centralnoj Francuskoj lokalno stanovništvo je posljednjih dana zvalo spasilačke službe 8.000 puta i tražilo pomoć zbog poplava. U Parizu je nekoliko šetališta pored Sene zatvoreno zbog visokog nivoa vode, a u Nemuru, na oko 80 kilometara južno od prestonice, stanovnici su evakuisani kada je rijeka Loang probila korito.

(Agencije)

Komentari / 0

Ostavite komentar