Direktnom pogodbom tri miliona maraka!?

"Elektrokrajina", Banjaluka fakturisala je milionske račune za utrošenu struju na brojila koja se nalaze na nepoznatoj adresi, čime su, privremeno, fiktivno povećavali potraživanja, "peglali" poslovne rezultate i smanjivali distributivne gubitke, prenio je danas poslovni portal Kapital. 

Republika Srpska 31.05.2016 | 22:55
Direktnom pogodbom tri miliona maraka!?

U međuvremenu, saznaje BN, "Elektrokrajina" je u toku prošle godine u poslu vrijednom tri miliona maraka zaobišla javni oglas i javni konkurs i posao izgradnje voda od Medne do Čađavice dodijelila direktnom pogodbom. Uz saglasnost Vlade Republike Srpske. 

"Elektrokrajina" ad Banja Luka prošle godine posao vrijedan 2,8 miliona maraka bez PDV dodijelila je bez objave javnog konkursa, nakon pregovaračkog postupka firmi "LSB Elektrane", Banja Luka.

Riječ je o poslu izgradnje 35 kilovotnog voda od male hidroelektrane Medna na rijeci Sani do Čađavice. Firma "LSB Elektrane" ujedno je i investitor odnosno koncesionar na maloj hidroelektrani Medna, a to je i razlog zbog kojeg je "Elektrokrajina" posao vrijedan tri miliona dodijelila direktnom pogodbom. Posao je odobrila Vlada Republike Srpske. 

"Elektrokrajina" dodjeljivanje posla direktnom pogodbom pravda činjenicom da je posao dodijeljen firmi koja već radi na izgradnji male hidroelektrane i da je u interesu investitora da posao odradi na najbolji način. 

Na zahtjev Transparensi internašnala BiH "Elektrokrajina" nije dozvolila uvid javnosti u ugovor koji je potpisan sa "LSB Elektranama".

Tvrde da se tome protivi investitor jer je već imao problem oko gradnje elektrane na Sani.

Ugovorom o gradnji voda precizirano je da "Elektrokrajina" posao plaća u šest rata i tek nakon otplate posljednje rate postaje vlasnik voda.

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

VASILIJE

31.05.2016 13:28

Jadna moja zemljo, razniješe te lopovi neslućenog kalibra.Da li će napokon progledati svojim očima narod sveden na kontejnere, bliže se izbori!

ODGOVORITE
Name

Covjek

31.05.2016 15:08

Htio sam nesto napisati na ovo, al jednostavno nemam rijeci. Vazno je da Srbija misli na nas...

Name

ED Pale

31.05.2016 15:53

Sve to isto radi direktor Ljubo Mrda u Elektrodistribuciji Pale. Slobodno provjerite.

ODGOVORITE
Name

Vic

31.05.2016 16:53

Šta zna jadni direktor šta su 3 miliona?

ODGOVORITE
Name

DE GOTHIA

31.05.2016 17:04

AMA HOĆE LI NEKO NAPISATI KO JE "GAZDA" TE FIRME LSB ELEKTRANE... ODNOSNO, KO I SA KIM SE TU "UGRADIO", KADA JE TAKO VRŠKI "SPOSOBAN" DA "PRESKAČE" TENDERE.

ODGOVORITE
Name

vuper

31.05.2016 17:22

Kad pisete o tim i takvim poslovima, zasto ne stisnete pa kazete ko je vlasnik te kompanije. Ko stoji iz LSB

ODGOVORITE
Name

Direkt

31.05.2016 17:29

Tako je, je**š tender. Pola tebi, pola meni zakon je nad svim zakonima.

ODGOVORITE
Name

Piksi

31.05.2016 17:37

Zato su pozapošljavani podobni. Da se samo uzme spisak radnika, struka i njihova radna pozicija...