Lekont: Podrška Novaku?! Umiju Francuzi da budu prevrtljivi...!

Anri Lekont, nekada peti teniser sveta, kaže za B92 da je još rano govoriiti o favoritima, kao i da Đoković oseća pritisak jer nikada nije osvojio Rolan Garos.

Tenis 01.06.2016 | 09:00
Lekont: Podrška Novaku?! Umiju Francuzi da budu prevrtljivi...!

Takođe, govorili smo o tome kako će se postaviti francuska publika u odnosu na Novaka, ali i o tenisu u njegovo vreme.

“Niko mi nije favorit, mislim da za sada ne možemo ništa konkretno da kažemo, videli ste koliko su se Vavrinka i Mari mučili na startu, teški su uslovi. Mnogo mečeva mogu da budu komplikovani, videćemo na kraju", počeo je Lekont priču za B92.

Prvi put je u finalu Rolan Garosa igrao 2012. godine – od tada je Novak Đoković još dvaput zaustavljen u finalu i jednom u polufinalu.

“Još nije osvojio titulu ovde i zato prilazi ovom turniru sa više emocija, isto je bilo i sa Federerom dok nije osvojio. Dodatni problem jeste što ovde može mnogo da se menja način na koji moraš da igraš – šljaka može da bude i brza, može i vrlo spora, zavisi od vremenskih uslova. Mentalno naravno moraš da budeš izuzetno jak zbog vrste poena koji se igraju na zemlji. I Novak je ljudsko biće, na kraju krajeva, oseća pritisak“, kaže finalista Rolan Garosa iz 1988. godine.

Đoković je istakao da u poslednje dve-tri godine oseća da ima veću podršku publike. Da li će navijači sada biti uz Novaka?

“Uh... Nadam se da hoće. Zavisiće i od toga ko mu je protivnik, ali poznajem francusku publiku i ona je veoma komplikovana ponekad. Ne znam ni kako da vam kažem – umeju da budu prevrtljivi, menjaju stranu u jednom danu, razumete šta hoću da kažem, tamo-vamo... Ali mislim da Đoković ima veliku šansu“.

Lekont je bio profesionalac od 1980. do 1996. godine i kaže da je neuporedivo njegovo vreme sa sadašnjim.

“Današnji tenis je potpuno drugi svet u odnosu na moje vreme – brži su, jače udaraju lopticu... Sa druge strane, čini mi se da bi za tenis bilo dobro da ima više igrača koji igraju ofanzivno i izlaze na mrežu, malo bi zakuvalo stvari. Čak i na šljaci može to da radi – Mekinro, Edberg, Beker, Noa, ja... Nije loša šljaka za servis-volej, samo moraš da budeš fizički jak i da veruješ u to“, zaključio je 52-godišnju Lekont za B92.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar