Najava - NBA, finale Zapada - MAJSTORICA! I kako noćas ostati budan?!

Dve sedmice smo „parili oči“ na Golden Stejt i Oklahomu, a sada se sve rešava! Večeras se igra sedma utakmica finalne serije Zapadne NBA konferencije!

Košarka 30.05.2016 | 23:00
Najava - NBA, finale Zapada - MAJSTORICA! I kako noćas ostati budan?!

Gotovo je neverovatno koliko toga se promenilo u ovom doigravanju. Pre mesec i po dana Voriorsi su bili najveći favoriti, praktično nepobedivi s novim NBA rekordom od 73 pobede. Tanderi jesu bili treći na Zapadu, ali niko ih nije svrstavao u krug najvećih izazivača za osvajanje prstena. A onda je sve počelo.

Povreda Stefa Karija je uposrila Golden Stejt, ali Hjuston i Portland nisu mogli da naprave iznenađenje, dok je Oklahoma doživela pravo vaskrsnuće posle neverovatnog šamara u prvoj utakmici serije protiv San Antonija i izbacila Sparse u šest utakmica.

Iako je Oklahoma izgledala mnogo bolje nego u regularnoj sezoni, ipak je Golden Stejt ušao kao favorit u seriju. Nepoverenje prema načinu na koji Oklahoma igra svih ovih godina, s Durentom i pogotovo Vestbrukom, kao jedan na pet mašina, nije ulivao poverenje. Pogotovo protiv mašinerije Voriorsa predvođene najboljim igračem ove sezone koji se fizički oporavio od povrede. Ne toliko i igrački, ispostaviće se kasnije.

Ali ispostavilo se i da ova Oklahoma nije ona Oklahoma iz regularne sezone. Zapravo, ona Oklahoma iz prvog kruga doigravanja. Serija protiv Sparsa pokazala kako je Stiven Adams spreman da preuzme važnu ulogu ispod koša, pa se sada jasno nameće kao glavni visoki igrač ekipe. Dion Vejters je konačno shvatio da se angažmanom zaslužuje tretman,Robinson je počeo da ubacuje, a Kanter je bio standardan u svojoj ulozi.

S druge strane Kari nije odigrao nijednu potpuno ludu utakmicu, Bogut je izgubio duel protiv Adamsa, a posebno je značajan pad u igri Drejmonda Grina koji je počeo da se bavi nekim drugim stvarima. Sa klupe Voriorsi nisu dobili ništa, pa je odjednom Oklahoma izgledala kao ekipa sa većom širinom. Stavljamo na tas i odlične odluke Bilija Donovana, za kojeg možemo da kažemo kako je nadmudrio trenera godine Stiva Kera. I to je bio razlog vođstva Tandera od 3:1.

Oklahoma je odlično izgledala, Durent i Vestbruk igrali su sjajno, a sve ostalo funkcionisalo je-dobro. Voriorsi nisu mogli da se pronađu, pa su pažnju skrenuli ka sportskim novinarima.
„Nikad ne potcenjuj srce šampiona“, legendarna je rečenica Rudija Tomjanovića koja se uvek koristi u ovakvim slučajevima.

Voriorsi su odbranili dve meč lopte, na domaćem servisu, zbog činjenice da je u toj utakmici zakazala pomoćna snaga Oklahome. A preksinoć su vratili brejk senzacionalnom predstavom Klaja Tompsona, jedinog konstantnog igrača Golden Stejta u celoj seriji. Pridodali su mu se u završnici Kari i Igudala, prvi trojkama, drugi sjajnom igrom u odbrani, ali Tompson je bio junak dana. Sve je vraćeno na početak, ali se igra samo jedna utakmica. Odlučujuća.

Jasno je da su Voriorsi sada favoriti, imaju momenat, a dobili su na samopouzdanju posle pobede u ovoj ludoj utakmici u kojoj su bili u podređenom položaju. Nije teško zaključiti kako su u Oklahomi potonuli, ali isto tako bilo bi pogrešno rezonovati da je sve gotovo. Jer nemoguće je reći da za pobedu nema šanse ekipa koja u svojim redovima ima Duranta i Vestbruka. Svi znamo da oni kombinovano mogu da postignu 90 poena.

Gledali smo u prethodne dve nedelje sjajnu košarku. Sada treba sve to da sublimiramo i vidimo ko će ići u veliko finale. Isplati se ostati budan...

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar