Mesi opet na sudu, opet zbog poreza!

Najbolji fudbaler sveta i njegov otac još 2013. su optuženi da su oštetili Španiju za više od četiri miliona evra.

Fudbal 31.05.2016 | 16:40
Mesi opet na sudu, opet zbog poreza!

Lionel Mesi i njegov otac Horhe Horasio, koji vodi finansije argentinskog asa, ove nedelje biće saslušani na sudu u Barseloni, povodom optužbi da su državi Španiji ostali dužni 4,1 miliona evra na ime neplaćenog poreza.

Porodica Mesi navodno je iskoristila poreske povoljnosti u Belizeu i Urugvaju da sakrije 10,1 miliona evra prihoda od prava na korišćenje imena i lika najboljeg fudbalera sveta, u periodu 2007-2009.

Centralno mesto u optužnici pripada Horheu Mesiju, ali španska poreska agencija tvrdi da je i Lionel bio dovoljno upućen u čitav proces i da zbog toga i on mora da se nađe na udaru pravde.

Poreska agencija potražuje pomenuti dug od 4,1 miliona evra i zatvorsku kaznu od 22 i po meseca za obojicu.

Suđenje bi trebalo da traje tri dana, a Leo Mesi svedočiće u četvrtak. On i otac demantuju da su uradili bilo šta protivzakonito.

Petostruki nosilac "Zlatne lopte" je 2013. godine već bio na sudu povodom istog ovog slučaja i tada je rekao da on "potpisuje ugovore, ali da ih i ne čita", pošto sve detalje prepušta ocu.

"Jedino što me zanima je da na kraju svake godine pogledam koliko sam zaradio", rekao je Leo Mesi u tadašnjem iskazu.

On je u 2015. zaradio ukupno 74 miliona evra i platio je pet miliona poreza za tu godinu i još 10 miliona kako bi regulisao obaveze iz prethodnog slučaja, čiji predmet su bile poreske obaveze za 2010. i 2011.

Mesi nije jedini fudbaler Barselone sa takvim problemima. Sud u Rio de Žaneiru pre tri meseca je naložio Nejmaru da plati čak 52 miliona evra, dok je Havijer Maskerano kažnjen sa znatno podnošljivijih 800.000 evra.

Procene eksperata, na osnovu sudske prakse u Španiji, kažu da će Leo Mesi svakako izbeći odlazak u zatvor, a ostaje da se vidi kakav će biti finansijski aspekt eventualne kazne.

On će se reprezentaciji Argentine priključiti na vreme za prvi meč "Kopa Amerika Sentenarija", protiv Čilea 6. juna.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar