Tenzije: Neprimjereni govori vjerskih vođa

Predsjednik PDP Branislav Borenović rekao je u današnjem obraćanju Političkoj skupštini Evropske narodne partije u Luksemburgu da se stanje u BiH u posljednje dvije sedmice komplikuje, posebno nakon objave odluke o popisu i neprimjerenih govora islamskih i katoličkih vjerskih vođa u BiH koji se mogu okarakterisati govorom mržnje.

Republika Srpska 30.05.2016 | 18:20
Tenzije: Neprimjereni govori vjerskih vođa

Borenović je rekao da postoji tendencija stvaranja nepovjerenja među političkim strukturama u BiH i da je potrebno učiniti dodatni napor kako bi se ponovo stvorio kompromis i povjerenje, što je moguće isključivo donošenjem odluka na bazi konsenzusa.

"Uprkos naporima koje činimo u posljednje vrijeme u vezi sa usvajanjem mehanizma koordinacije i prilagođavanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju nakon ulaska Hrvatske u Evropsku uniju, desila se jednostrana odluka o popisu, bez saglasnosti Srba u BiH. To može dovesti do objavljivanja netačnih rezultata, što bi upisivanjem nerezidentnih stanovnika vještački povećalo broj Bošnjaka za preko pet odsto“, rekao je Borenović u obraćanju Političkoj skupštini ENP.

Borenović je rekao da treba ohrabriti političke elite, posebno koje pripadaju većinski islamskoj zajednici da je potrebno hrabrije i snažnije uključiti se u borbu protiv terorizma, pri čemu treba ostvariti punu saradnju zajedno sa političkim, medijskim, obrazovnim, lokalnim i drugim institucionalnim zajednicama‎.

Saopštenje PDP-a

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

a bgmi

30.05.2016 16:27

A bogami i ostalih vodja, verskih.

ODGOVORITE
Name

Crni

30.05.2016 16:28

Ja bih to sve tankim štapom namlatio a i onoga tko im dozvaljava da se sastaju i u javnost daju tko nezna biti vijerinik za sebe i svoj mir i voliti i poštivati kao svoje treba mu zakonski zabraniti

ODGOVORITE
Name

svi su isti

30.05.2016 16:36

Borenovicu prije nekoliko dana si upravo ti i bosic kritikovali vaseg vjerskog poglavara za mijesanjeu politiku a sada ga izostavi nego su krivi samo bosnjacki i katolicki vjerski poglavari nije korektno.Svi istupaju iz vjerskih okvira i ubacuju paniku i mrznju medju narode,ali politicari snjima vode kolo jer su licni interesi u pitanju.

ODGOVORITE
Name

Михаило Микић

31.05.2016 04:00

Нису сви исти! Неки вјерски радници служе истини Христовој и правди Божијој а други служе лажи ђаволској и неправди сатанској. Велика је разлика између Правде Божије и неправде САТАНСКЕ И између истине Христове и лажи ђаволске. Назвати правим именом сваки проблем у друштву је дужност и обавеза вјерски радника а не попут ноја да забијају главу у зелену траву?

Name

golens

30.05.2016 16:40

Borenović nikada nije kritikovao Patrijarha. Ne miješajte izjave ostalih sa gospodinom Borenovićem.

ODGOVORITE
Name

Hm

30.05.2016 17:23

Zašto se protiv ovakvih istupa vjerskih "vodja" ne pokrenu krivični postupci? Protiv drugih ljudi se vode.

ODGOVORITE
Name

klapac

30.05.2016 17:24

Takozvane vjerske vodje i političari prodaju narodu maglu. Narod to voli i dobro plaća.

ODGOVORITE
Name

POSMATRAM ODOZGO

30.05.2016 17:42

SADA PLACA NOVCEM I BESPLATNIM RADOM ALI BOJIM SE DACE DOCI VRIJEME I KRVLJU DA PLACA NARODI GDJE VAM OSTA PAMET PAZITE DA NE BUDE KASNO

Name

Geography

31.05.2016 05:13

Izgleda dok je vjera bila odvojena od države u onom sistemu imali smo normalan i dobar život. Kad se vjera počela petljati i uvlačiti u politiku krajem 80-ih pa evo sve do danas živimo evo kako živimo vidi se iz priloženog. Nekom logikom bi trebalo da je obrnuto jer u načelu sve vjere uče i propovijedaju o miru i dobru poštenju i slično al eto kod nas je sve naopako. Što više religija jača kod nas sve više lopova, huškača, pljački, ...

ODGOVORITE