Razvijen molekul koji ubija ćelije melanoma

Francuski naučnici uspjeli su razviti molekul koji je u stanju smanjiti sposobnost preživljavanja ćelija melanoma, a da pritom ne naškodi zdravim ćelijama, što pruža nadu oboljelima od ove vrste vrlo agresivnog raka kože.

Svijet 27.05.2016 | 08:09
Razvijen molekul koji ubija ćelije melanoma

Molekul nazvan HA15 razvila je grupa naučnika s francuskoga Instituta za zdravlje i medicinska istraživanja (Inserm) u Nici pod vođstvom Stephanea Rocchija.

Melanom je izuzetno agresivan oblik raka kože.

"Riječ je o zloćudnom tumoru ćelija kože porijeklom iz melanocita, ćelija koje se normalno nalaze u našoj koži i odgovorne su za sintezu melanina, pigmenta koji koži daje tamniju boju", podsjeća se u saopštenju Inserma te se dodaje da postoje tri klinička stepena malignog melanoma: lokalizovani melanom samo na području kože bez klinički vidljivih regionalnih metastaza, zatim klinički vidljive metastaze u limfnim čvorovima i treći stepen kada govorimo o metastazama.

"Identifikacija novih molekula nezaobilazan je element u primjeni učinkovite bioterapije kod ove vrste raka, čija se raširenost u posljednjih deset godina udvostručila", stoji u saopštenju Inserma. U tom kontekstu francuski su naučnici otkrili novu porodicu molekula - "tiazol benzensulfonamide (TZB)" koji imaju antikancerogena svojstva ocijenjena "zanimljivima".

"Isprva je ova grupa molekula otkrivena kod dijabetesa tipa 2. Naime, povećavala je osjetljivost ćelija na inzulin. No ako je budemo željeli upotrijebiti u borbi protiv raka morat ćemo eliminisati tu proinzulinsku aktivnost", objasnio je Rocchi.

Nakon brojnih pokušaja naučnici su uspjeli izmijeniti osnovnu strukturu TZB-a te stvoriti formulu čiji je "glavni sastojak" nazvan HA15 značajan jer zahvaljujući procesu apoptoze (programirane smrti stanice) i autofagocitoze (mehanizma razgradnje unutrašnjih, najčešće nepotrebnih ili disfunkcionalnih staničnih dijelova da bi se osiguralo preživljavanje ćelija u cjelini), dovodi do smrti ćelija melanoma.

U eksperimentima provedenim na laboratorijskim miševima ova je grupa molekula bila vrlo učinkovita u smanjenju veličine tumora, a pritom nije štetila okolnom tkivu niti je uticala na zdravstveno stanje miševa.

"U istraživanju provedenom na tkivu pacijenata oboljelih od melanoma pokazalo se da su molekuli bili vrlo aktivni u uništavanju ćelija melanoma, posebno onih koji su bili osjetljivi ili nisu reagovali na ciljanu terapiju", kažu francuski naučnici.

Čini se i da je HA15 učinkovit i kada su posrijedi ćelije drugih tumora, poput raka dojke, debelog crijeva, prostate, gušterače i hronične leukemije.

"Svrha ovog projekta i naše studije je upotrijebiti nove molekule u liječenju melanoma, a na kraju i kod drugih vrsta karcinoma", poručio je Stephane Rocchi.

Rezultati istraživanja objavljeni su u četvrtak u stručnom američkom časopisu Cancer Cell.

Izvor: N1

Foto: Pixabay

Komentari / 0

Ostavite komentar