F1 - treninzi: Hamilton ispred Rozberga u Monte Karlu!

Šampion Formule jedan, vozač Mercedesa Luis Hamilton bio je najbrži na prvom zvaničnom treningu pred trku za Veliku nagradu Monaka.

Ostali sportovi 26.05.2016 | 17:40
F1 - treninzi: Hamilton ispred Rozberga u Monte Karlu!

Monako pod sjajem srebrnih i večitih zvezda! Jurka na ulicama Monaka počela ludim zanosom pet momaka koji već u hiljaditinkama prate vremena Hamiltona i Rozberga.

Ništa u Formuli 1 nije tako glamurozno, razmetljivo, a opet tako kultno kao što je Velika nagrada Monaka. U Monte Karlu žive poznati, ali se u Monako ide onda kada vam je potrebno da dokažete da ste neko i nešto u najbržem cirkusu. Zato se vozači ne dvoume kada govore o svojim uspesima, pa se svako ko je ikada pobedio u  Formuli 1 ima potrebu da se hvali ili pak da žali za pobedom u Monte Karlu.

Ne, to nije zbog glamuroznih restorana, viđenog društva, niti zbog jahti u marinama Monte Karla. Staza o kojoj govorimo, a koja će u nedelju ugostiti najbrže cirkuzante majstorski je pripadala samo jednom čoveku! Nju je suvereno ukrotio jedino Ajrton Sena, ali tako da se posle njega takvim dičnim „majstorskim pismom“ nije mogao pohvaliti čak ni glorifikovani Mihael Šumaher. Ova dva imena zato su sasvim dovoljna da se objasni zašto u  Monaku ne pobeđuje onaj koji greši, ali trku ni ne završava vozač kome kontrola bolida na vijugavim krivinama između starih zdanja i tunela mondenske varoši nije jača strana...

Od aktivnih vozača, ako izuzmemo antologijske momente iz prošlosti, najviše pobeda na Azurnoj obali ima Niko Rozberg, i to tačno tri uzastopne što je svojevrsni het-trik za nemačkog asa. Naravno, on nikako njie sam, pošto su u Monaku slavili i Luis Hamilton,Fernando Alonso, Sebastijan Fetel, ali i Džejnson Baton i Kimi Rajkonen. Ko će od njih u nedelju imati snage za još jednu veliku pobedu u Monte Karlu?

Mercedes je ponovo najkonkretniji. Razlozi za takvu tvrdnju su brojni, pa pre svega izdvajamo najnoviju vest sa Azurne obale u kojoj stoji da je na prvim nezvaničnim treninzima, Luis Hamilton postigao najbolje vreme što u stopu prati Niko Rozberg. To znači da bi pravo iznenađenje bilo ako do starta trke u prvom startnom redu ne bi videli Mercedesov tandem.

Hamiltona i Rozberga trenutno u Monaku ne dele sekunde, već svega 101 hiljaditinka. Pa ko je tu lud, i ima li smisla računati vreme na toliko decimala uz veliku mogućnost  greške u računskim operacijama mernih instrumenata. Da ne širimo, Hamiltonovih1:15.537 je vreme za najavu potpuno perfektno odmerenog i brzog kruga u Monte Karlu. Sebastijan Fetel je izvezao krug koji je od Hamiltonovog sporiji za 419 hiljaditinki, dok je vreme četvrtog Daniela Rikarda u zaostatku za vodećim od 771 hiljaditog dela sekunde.

Mlađani Maks Verstapen, takođe se može smatrati uspešnim, jer je novajlija, i sada već antologijski najmlađi pobednik Formule 1 vozio za 834 hiljaditih „sporije“ od Mercedesovog asa.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar