Novi detalji o drami derventskih osnovaca

Moja kćerka Bojana otišla je na ekskurziju u Crnu Goru, a kada sam čula da se autobus zapalio, pokušala sam da je nazovem, ali je bila nedostupna. Bilo je užasno, ludjela sam, nisam znala šta ću.

Republika Srpska 26.05.2016 | 07:04
Novi detalji o drami derventskih osnovaca

Tim riječima dramu koju je preksinoć preživjela prepričava Gordana Bojanić iz Dervente, čija je kćerka sa još 51 učenikom osmog razreda Osnovne škole "Nikola Tesla", te petoro prosvjetara bila u autobusu koji je zahvatio dim, a potom i plamen, u mjestu Ulići, na putu Podgorica - Cetinje.

Đaci, nastavnici i vozači nisu povrijeđeni i trenutno su u Budvi, dok se u Derventi uveliko priča o tome ko je odgovoran za ovaj incident.

U ispovijesti za "Nezavisne" Bojanićeva ističe da je, čuvši šta se desilo, pozvala oca jedne učenice, koji je rekao da ni on još ne zna ništa.

"On je nazvao kćerku, ali je i ona bila isključila telefon, ili je odbila poziv, šta li, ne znam. On je potom nazvao direktora škole, pa je obavijestio i mene da je sve u redu. Najgora je ta neizvjesnost, koja je trajala pola sata do sat, ali se činila kao vječnost", prisjeća se Bojanićeva.

Zabrinuta majka potom je uspjela da stupi u kontakt sa kćerkom, a čule su se i juče ujutru, te joj je Bojana ispričala niz detalja o onom što je preživjela.

"Ona kaže da je gorjelo u autobusu, da se osjetio dim, ali da je vozač rekao: 'Nije to ništa.' Međutim, djeca se nisu vidjela u autobusu", kaže Bojanićeva.

Dodaje da je vozač na kraju odlučio da zaustavi autobus, te su djeca izašla, a onda su vidjeli da vatrogasci gase požar. U to vrijeme, nastavnici su, kako tvrdi Bojanićeva, "đacima kazali da se ne javljaju roditeljima, niti da primaju pozive", te da je ta neizvjesnost bila strašna.

Ranka Kozomara, tetka jednog učenika, tvrdi da su do nje došle informacije da su pojedinim đacima izgorjele stvari, poput jakni.

"Neko treba da snosi odgovornost. Smatram da je u pitanju ljudski faktor i da autobus nije bio dovoljno ispravan", jasna je Kozomara.

U autobusu je bila i učenica Katarina Gojković, čiji otac Slaven smiruje strasti i ističe da se kvarovi dešavaju, ali da je agencija koja je ekskurziju organizovala dužna da objasni šta se dogodilo.

"Djeca su preksinoć ušla u svoje sobe. Sad je sve u redu, u petak se vraćaju. Molimo Boga da sve prođe kako treba", priča Gojković. Da je među roditeljima preksinoć zavladala pometnja, svjedoči i podatak da su Ljubišu Đurića, direktora škole, pozivali do 23.30.

"Svi su iz autobusa izašli na vrijeme i spasili su sve stvari, tako da nije bila tako preopasna situacija. Znamo svi šta se moglo desiti, ali ništa prestrašno se nije dogodilo i važno je da su svi živi i zdravi", naveo je Đurić, koji kaže da su požar najvjerovatnije izazvale instalacije.

Đurić tvrdi da se prvo pojavio dim i vozač je, kako ističe, odmah stao.

"Djeca su izašla i izbavila stvari, a onda se pojavio plamen, tako da je izgorio samo zadnji dio autobusa, gdje se nalazi motor", rekao je školski direktor na čija su vrata pokucali i inspektori Republičke uprave za inspekcijske poslove.

Organizator ekskurzije je preduzeće STP Derventa, čiji predstavnik Branko Čolić tvrdi da putnici nijednog momenta nisu bili u opasnosti.

"Vozilo je, mislim, 2002. godište, a vlasništvo je firme 'Autoprevoz' Brod, od koje naša agencija iznajmljuje vozila. Vozilu je odrađen tehnički pregled pred polazak, a mislim da je registrovano nekoliko dana ranije. Bilo je tehnički ispravno i policija ga je pregledala pred polazak", rekao je Čolić.

Đaci su na ekskurziju otišli u ponedjeljak, te su prespavali u Sarajevu, pa su nastavili prema Budvi i na putu je došlo do požara. Agencija STP Derventa je potom obezbijedila prevoz učenicima i njihovim nastavnicima do Budve, a sutra se vraćaju u Derventu, gdje ih nestrpljivo čeka rodbina.

Inspekcija: Slijedi vanredna kontrola!

Iz Republičke uprave za inspekcijske poslove potvrdili su da će nezgoda koja se dogodila učenicima iz Dervente na ekskurziji u Crnoj Gori biti predmet vanredne inspekcijske kontrole, što se, između ostalog, odnosi na tehnički pregled, te posjedovanje licenci za prevoznika i vozilo.

"Prevoznici su predmet svakodnevnog nadzora Saobraćajne inspekcije bez obzira na to da li se javljaju na konkurse za izvođenje ekskurzija i izleta ili ne", tvrdi Danislav Drašković, glavni republički sabraćajni inspektor.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske ističu da im je uvijek na prvom mjestu bezbjednost učenika na ekskurzijama.

"Prevoznik mora ispunjavati uslove propisane zakonskim i podzakonskim aktima kojima se reguliše prevoz u drumskom saobraćaju i oblast bezbjednosti u drumskom saobraćaju", navode iz resornog ministarstva.

(Nezavisne novine)

(Foto: Vijesti.me)

 

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

rob

26.05.2016 07:28

Bitno je da niko nije stradao a sta mozes desava se

ODGOVORITE
Name

Mirza

26.05.2016 07:44

Autobus je star 14 godina i da je neko poginuo krivica bi najvise bila na drzavi koja je dozvolila da se ovako strae krntije uopste koriste u javnom prevozu i izlaze na puteve... Autobis je vjerovatno kupljen negde u zapadnoj Evropi nakon sto su ga 5-6 godina tamo izrabili i bacili na otpad . Drzava je kriva jer je dozvolila da se voze i prevoze putnike izrabljena i stara vozila.

Name

VASILIJE

26.05.2016 09:13

Dešava se, ali samo kod nas, u svijetu nikako, jer u uređenom školstvu u uređenoj državi takav autobus bi bio davno na otpadu. Moja jadna državo, sa takvom brigom o školstvu, kao ,uostalom, i o svemu drugom, dogurala si davno do dna!

Name

sasvim slucajno

26.05.2016 08:15

Hvala Bogu sto su svi ostali ne povrijedjeni Od autobusa prilikom pozara za par min ostane samo strasan prizor Treba pojacat kontrolu tehnicke ispravnosti autobusa ali trebaju prosvetari koji vode djecu na ekskurzije da zabrane djeci alkohol i cigarete a ne da se raskomote na prednjim sjedistima dok djeca piju,puse,otvaraju vrata i krov u toku putovanja itd da ne nabrajam Da li je i za ovo kriv prevoznik ili mozda vozac koji na teske muke zaradjuje dnevnice

ODGOVORITE
Name

papa

26.05.2016 08:59

Nikakvo cudo. Takve se stvari desavaju kade se tehnickakontrila ispravnosti vozila prepusti priucenim bravarima koji u Doboju za par stotina KM kupe diplomu. A mi trebamo takvima povjeriti svoje i zivote svoje djece. Prepustite te to da radi TÜV ili DEKRA i onda cete imati 50% vozila na njivama i otpadima a ne na ulicama. Drzava je ogledalo svega sto se zbiva. Jad i bijeda.

Name

Mirza

26.05.2016 09:27

Ne pomaze tu ni najbolji majstor...Autobus je previse star.Da stari busevi valjaju ne bi ga Njemac posle 5-6 godina i ko zna koliko predjenih kilometara bacio na otpad

Name

re: sasvim slucajno

26.05.2016 09:45

Roditelji treba da vaspitaju djecu, a ne da se ponašaju kao kreteni. Doduše, veliki broj roditelja su nepismeni idioti, pa se djeca ugledala na njih. Treba uvesti prut u školi, baš kao nekada što su nastavnici imali pravo da izdegenjišu nevaspitanog učenika.

Name

Ssss

26.05.2016 09:25

Pa zar nov se ne moze zapaliti? Ili onaj od godinu dana ili tri. Nemate vi pojma komsiji se zapalio Audi star 4 mjeseca, a u firmi gde radim izgorio kamion MAN star 2 godine. Hocu reci da to se ne moze bas vidjeti na tehnickom. Mozes kontrolu praviti kablovi crijeva ali sve da vidis to ne mozes. Radim u Njemackoj koja ima kamione i autobuse stare i 15 godina

ODGOVORITE
Name

slucajno

26.05.2016 19:38

Tacno i nova stvar moze da izgori al kod ovog Derventskog privrednika postoji previse slucajnosti.kad policija otjera na teh. pozove kolegu da iskljuci struju servisu itd nasa posla .

ODGOVORITE