"Za hapšenje Slobe su dobili pet mil. dolara"

Milorad Ulemek Legija, bivši komandant Jedinice za specijalne operacije (JSO) koji je zbog ubistva premijera Zorana Đinđića osuđen na 40 godina zatvora, tvrdi da je režim DOS 2001. godine naplatio čak pet miliona dolara za hapšenje bivšeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića!

Srbija 25.05.2016 | 08:43
"Za hapšenje Slobe su dobili pet mil. dolara"

Legija, koji je posle 12 godina prvi put progovorio iz zatvora, u ekskluzivnom intervjuu za nedeljnik "Ekspres" tvrdi da je u javnost namerno puštena informacija prema kojoj su Miloševića hapsili pripadnici "zemunskog klana", jer je to bio jedini način da se naplati milionska ucena koju su Amerikanci svojevremeno raspisali za Miloševićem.

Naime, da su bivšeg predsednika u noći između 31. marta i 1. aprila 2001. zvanično uhapsili nadležni državni organi ne bi bilo osnova za isplatu miliona.

"Informacija da je u tom događaju učestvovao `zemunski klan` klasična je podmetačina, koja je smišljena mnogo ranije, jer jedino tako su mogli da uzmu novac za Miloševića, odnosno pet miliona dolara, koji je davan za njegovo hapšenje. Da su ga uhapsili državni organi, onda ne bi mogle pare da se uzmu. Zato je puštena ta priča o `zemuncima`...", objašnjava bivši komandant JSO.

Ulemek napominje i da je njegovoj jedinici izričito naređeno da bude u civilnoj odeći s fantomkama:

"Nas su poslali u civilnoj odeći umesto u uniformama za intervenciju, koje smo uvek nosili prilikom angažovanja. Trebalo je te noći da glumimo `zemunce`... A taj famozni `zemunski klan` u to vreme nije ni postojao. Grupa oko Spasojevića (Dušan Spasojević Šiptar, prim. aut.) nastaje tek u avgustu 2002. godine, kada se Spasojević razišao sa njegovim dotadašnjim šefom Čumetom. Tako da je to samo još jedan primer podmetanja lažnih informacija široj javnosti..."

Legija naglašava da je u noći hapšenja Miloševića neko pokušao da izazove opasan sukob vojske i policije.

"Jedinica nije imala nikakve veze sa sramnim činom hapšenja predsednika. Jedini zadatak JSO te noći bio je da preuzme obezbeđenje objekta vile `Mir`, pošto je vojska dobila nalog da se povuče i prepusti taj objekat MUP-u. Naravno, neko je te noći namerno hteo da izazove oružani sukob između vojske i JSO".

"Samo hladne glave nas nekolicine sprečile su da do tog sukoba dođe...", nastavlja Legija priču o hapšenju Miloševića.

On tvrdi da je naređenje za "napad" dao ondašnji bivši šef Državne bezbednosti:

"Onaj idiot Goran Petrović je potpuno sumanuto i mimo svakog rezona komandovao napad na objekat, iako za time nije bilo potrebe. Rezultat takve sumanute odluke bio je ranjeni pripadnik JSO i jedan civil. Srećom, ja sam na vreme shvatio u šta nas guraju i prekinuo sam to ludilo..."

Siniša Vučinić, čovek koji je branio Miloševića od hapšenja: Legija nije bio ranjen, i on je uzeo deo para!

Siniša Vučinić, bivši funkcioner JUL koji je bio optužen za sprečavanje hapšenja Slobodana Miloševića, tvrdi za Informer da Ulemek nije bio ranjen u sukobima ispred vile "Mir". Vučinić je u međuvremenu oslobođen optužbi, a povodom Ulemekovih navoda kaže da bivši komandant JSO "ne govori do kraja istinu".

"Legija nije bio ranjen te večeri... Nas dvojica smo se videli u vili. Sedeo je pored mene i tražio čašu vode. Izvinio se i nama i Miloševiću rekavši da se `greške prave`. Tada mu je Milošević rekao: E moj Milorade, zar ovako da se srećemo? Ovo od tebe nisam očekivao, od tako navodno velikog patriote... Ulemek se na ove reči rasplakao i rekao da ništa ne može, da je vojnik države i da su mu naredili...", priseća se Vučinić.

On i dalje veruje u dogovor "zemunskog klana" i tadašnjih vlasti oko Miloševićevog hapšenja.

"Odgovorno tvrdim da su te večeri ispred vile bili `zemunci` i radili po dogovoru s vlastima, čiji je predstavnik bio Čeda Jovanović. Dakle, Ulemekova priča je samo 50 odsto tačna. Jasno je da se Jovanović ispred DOS dogovarao sa `zemuncima`. Njima su navukli fantomke, a tu je bila i Legijina grupa. Trudio se da bude medijator, pomiritelj, i da sve kontroliše kako bi učestvovao u uzimanju novca", podvlači Vučinić.

Milorad Ulemek otkriva i da je u noći hapšenja bivšeg predsednika umalo poginuo!

"Te večeri sam umalo poginuo. Metak ispaljen iz vile `Mir` me je okrznuo po vratu i samo luda sreća me je sačuvala te noći. I dan-danas čuvam tu jaknu sa kapuljačom kroz koju je metak prošao..."

Slavica: Ne znam ko je tačno hapsio!

Slavica Đukić Dejanović, potpredsednica SPS koja je bila u vili "Mir" tokom Miloševićevog hapšenja, tvrdi za Informer da ne zna ko je sve u tome učestvovao i da li je za njegovu glavu naplaćena milionska ucena:

"Priče iza kulisa ne znam, ali znam da su naši ljudi učestvovali u hapšenju. Legija je hapsio Slobu. Bila sam jako tužna kad su ga sa zavezanim rukama priveli. To je bila nacionalna sramota..."

Na kraju, Legija potvrđuje u da se u noći hapšenja i lično video sa Slobodanom Miloševićem:

"Te noći sam se video sa predsednikom Miloševićem i kasnije omogućio mirnu komunikacije između njega i nadležnih organa. Oni su poslali Čedu (lider LDP Čedomir Jovanović, prim. aut) na te pregovore, što je bio čist cinizam...

Izvor: Informer

Foto: Peđa Milosavljević/public/Tanjug

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

boro

25.05.2016 09:47

Ova tema o hapšenju Miloševića je ponovo aktivirana posle protesta u BL , slučajno ili ciljano , vidjećemo .

ODGOVORITE
Name

Михаило Микић

25.05.2016 16:41

Државе које су биле толико ниско спале као садашње земље бивше Југославије да у своје полицијске и војне јединице примају бивше криминалце нису зато могле да постану демократске и да она имају другачију судбину од оне која је задесила СРБију и њеног ПРЕСЈЕДНИКА Слободана Милошевића. Слободана су издали и ухапсили лопови који су били од њега преко државе правно заштићени и таки подржавани у њиховом безакоњу. МИЛОШЕВИЋ је заборавио да ЛОПОВ остаје ЛОПОВОМ у сваком друштвено политичком систему и да људима склоне криминалу никада НЕМОЖЕТЕ вјеровати!

Name

MINIMAX

25.05.2016 11:17

Sve ima svoj početak i kraj.

ODGOVORITE
Name

Bogoljub

26.05.2016 22:17

Ako je sve ovo tacno. Nadam se da ce akteri zasluzno, kako su "zaradili" sa svima koji trose,potrositi te pare.

ODGOVORITE