Zizisov emotivni oproštaj od dresa Grčke!

Iskusni bek saopštio je da posle 12 godina više neće igrati za "A" reprezentaciju svoje zemlje.

Košarka 06.06.2016 | 17:45
Zizisov emotivni oproštaj od dresa Grčke!

Nikos Zizis neće biti u timu Grčke za kvalifikacioni olimpijski turnir u Torinu početkom jula, nakon što je saopštio odluku o povlačenju sa internacionalne scene.

Zizis će u avgustu napuniti 33 godine, a u najboljoj selekciji svoje zemlje bio je standardan od Olimpijskih igara u Atini 2004. Za to vreme nije propustio nijedno veliko takmičenje, zaključno sa prošlogodišnjim Evropskim prvenstvom.

"Svim sjajnim trenucima jednom dođe kraj, pa tako i ja saopštavam teško donesenu odluku o povlačenju iz nacionalnog tima Grčke. Sa ponosom sam nosio grčki grb na grudima i predstavljao svoju zemlju".

"Svako leto je počinjalo u iščekivanju velikih događaja i maštanju o pobedama. Godine su prolazile, ali taj osećaj se nije menjao. U reprezentaciji sam osetio najveća zadovoljstva i najveće tuge u karijeri. To je tim koji sam voleo više nego bilo koji drugi", poručio je Zizis, rođeni Solunac, koji se afirmisao u AEK-u i potom igrao za Beneton, CSKA, Montepaski, Bilbao, Uniks, Fenerbahče i Bamberg.

On se zahvalio košarkaškom savezu Grčke, trenerima, ali najviše saigračima.

"Proživeli smo nezaboravne momente, na terenu i van njega. To će nas povezivati dok smo živi. Najvažnije je da smo funkcionisali kao porodica, u dobru i u zlu".

Osećaj koji mu je donosilo igranje za Grčku "ne može se iskazati rečima".

"Nasledili smo ga od prethodnih generacija i sačuvali ga na terenu i u našim srcima. Nadam se da će to osećanje odgovornosti, ponosa i časti naredne generacije isto tako preuzeti od nas. Biće mi neizmerno zadovoljstvo da vidim kako klinci, koji su počeli da igraju košarku gledajući nas na televiziji i u dvoranama, prave još bolje rezultate i čine istoriju grčke košarke još bogatijom".

Zizis je sa reprezentacijom osvojio Eurobasket u Beogradu 2005, naredne godine u Japanu postali su vicešampioni sveta, a poslednju medalju, bronzanu, osvojili su na EP u Poljskoj 2009.

U mlađim kategorijama je bio U-20 šampion sveta, treći na juniorskom i drugi na kadetskom šampionatu Evrope.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar