BiH još nije ukinula sankcije Iranu

Iranski ambasador u BiH Sejed Hosein Rajabi informisao je guvernera Centralne banke /CB/ BiH Senada Softića da je Iran zainteresovan za obnavljanje ekonomske saradnje sa BiH i o preprekama na koje ova zemlja nailazi u BiH i nakon ukidanja sankcija.

Bosna i Hercegovina 23.05.2016 | 16:10
BiH još nije ukinula sankcije Iranu

Iz CB saopšteno je da je Rajabi istakao da BiH još nije ukinula sankcije Iranu i da su prepreke za saradnju i realizaciju mogućih budućih projekata prisutne i u bankarskoj sferi.

On je naveo da se većina iranskog uvoza iz BiH, prije uvođenja sankcija, odnosila na koks, te dodao da postoji zainteresovanost ove zemlje za uvoz boksita i investiranje u sektor turizma.

Prema njegovom mišljenju, preduslov buduće saradnje je omogućavanje platnog prometa i bankarskih garancija između potencijalnih partnera iz BiH i Irana.

Softić je istakao da će CB, u okviru zakonskih mogućnosti, učiniti što je potrebno kako bi ekonomska saradnja dvije zemlje bila omogućena.

Iranski ambasador upoznao je Softića o intenziviranom procesu saradnje Irana sa zemljama Evrope i svijeta, nakon ukidanja sankcija ovoj zemlji.

Izvor: Srna

 

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Robin Hud

23.05.2016 15:15

Možda naša diplomatija još nije primjetila da su sankcije ukinute?

ODGOVORITE
Name

Karadoz

26.05.2016 10:31

Sankcije BiH Iranu su dovele do kolapsa privrede u toj zemlji. USA Ambasada u Sarajevu cini sve da se iste ukinu i tako se pomogne napacenom Iranskom narodu.