Sladoled protiv mamurluka u Koreji

U Koreji su lansirali na tržište sladoled pod nazivom "Gjeonđo", kako proizvođač tvrdi, reč je o prvom sladoledu namenjenom za trežnjenje odnosno za mamurne ljude

Svijet 22.05.2016 | 14:27
Sladoled protiv mamurluka u Koreji

U Koreji su lansirali na tržište sladoled pod nazivom "Gjeonđo" ("Gyeondyo ") (na južnokorejskom znači: drži se) kojise može naći in kupiti u lancu prodavnica "Vidmi ". Kako proizvođač tvrdi, reč je o prvom sladoledu namenjenom za trežnjenje odnosno za mamurne ljude.

Prodaja alkohola u Južnoj Koreji je veoma veliki biznis, kao i prodaja lekova za mamurluk, koja godišnje dostiže vrednost od 126 miliona dolara. Tu spadaju razne pilule i napici, ali i kreme za lice koje treba da prikriju tragove burne pijanske noći.

Među takve lekove, navodi Rojters, ne spada "supa za mamurluk“, koja je redovan deo menija korejskih restorana.Južnokorejci popiju godišnje 12,3 litra alkohola po glavi, pokazuju statistike Svetske zdravstvene organizacije iz 2014. godine.

Sladoled za trežnjenje "Gjeonđo" (engl.The Gyeondyo ) ima ukus grejpfruta, sadrži 0,7 odsto soka ploda azijskog drveta hovenije, koji je tradicionalni lek za mamurluk i zabeležen je u poznatoj korejskoj knjizi lekova iz 17. veka.
Prema procenama južnokorejskog Instituta za politiku zdravstvenog osiguranja, konzumiranje alkohola je tu zemlju 2013. godine koštalo skoro osam milijardi dolara, što uključuje gubitke u proizvodnji, bolničke troškove i slučajeve prerane smrti.

U saopštenju prodajnog lanca navodi se da je ime sladoleda za trežnjenje odabrano da bi "izrazilo napore zaposlenih koji moraju da izdrže radni dan posle teškog opijanja, kao i pružilo utehu onima koji moraju da dođu rano na posao posle čestih pijanih noći.

(Zanimljivosti dana/Novosti online)

Komentari / 0

Ostavite komentar