Putinov novi projekat: I školarci idu u vojsku

Ministarstvo odbrane Rusije odlučilo je da oživi praksu iz sovjetske ere i pokrene pokret mladih vojnika "Junarmiju."

Svijet 20.05.2016 | 22:00
Putinov novi projekat: I školarci idu u vojsku

Školarci će učiti da sklapaju puške, prolaze vojne obuke, izučavaju vojnu strategiju i istoriju, da se uče disciplini, odgovornosti i moralnim vrednostima, razvijaju patriotski duh i jačaju nacionalno jedinstvo.

Pilot projekat "Junarmija" startovaće već u nedelju, 22.maja, u Jaroslavskoj oblasti, ali će u punom obimu projekat početi 1. septembra.

Za mlade vojnike će biti sašivena i uniforma u zavisnosti od toga u kojem rodu vojske služe pešadiji, mornarici, avijaciji ili desantnim jedinicama, prenosi "Sputnjik."

Ideja je, kako su naveli u Ministarstvu odbrane, povezana sa povećanjem broja vojno-patriotskih udruženja u zemlji, a ima za cilj da sistematizuje patriotske pokrete, kao i da odvoji decu od ulice i svega onog negativnog sto ulica nosi.

Osim toga, zadatak je i da se podigne ugled vojske, ojača patriotsko raspoloženje među mladima i razvije patriotsko vaspitanje.

Ideju o stvaranju "Junarmije" podržao je i ruski predsednik Vladimir Putin.

Trenutno se određuju i starosne granice dece koje će primati u "Junarmiju."

Najverovatnije je da će u "armiju mladih" moći da stupe tinejdžeri od 14 do 18 godina, mada se ranije u javnosti spominjalo da će možda biti i mlađih od 10 godina pa naviše.

Vojne aktivnosti će biti odvojene od školskih, a stupanje u "Junarmiju" biće dobrovoljno.

Foto: Itar-tass

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

blbl

20.05.2016 20:03

Oj,oj... Ovo me podseca na jedno proslo vreme kada su se regrutovala deca i zvala su se nesto slicno ovima.

ODGOVORITE
Name

Miki

20.05.2016 20:30

Jugend?

Name

Ранко75

20.05.2016 20:12

Свака част на нормалној одлуци. И требају се момци учити војним вјештинама и дисциплини како би били спремни за не дај Боже да могу одбранити себе и своју државу.А код нас момци се депилирају или краду сестрама шминку.

ODGOVORITE
Name

Zehro

20.05.2016 20:24

Nord koreja isto radi

Name

За Зехра

20.05.2016 20:40

Био си у Сјеверној Кореји па си се лично увјерио? Нешто сумњам у тачност траса твојих путовања. Прије бих рекао да си ишао јужније од Турске па видио како тамо твоји "пацифисти обучавају"

Name

Riblja corba

20.05.2016 22:28

Za ideale , ginu BUDALE .....

Name

zvornik propali grad

20.05.2016 20:29

i kod nas je nekad bila predvijnička obuka , a sad imamo posle pola noći u domu omladine i okolo susjednih zgrada pred manijačko , pjandursko , razbijačku i divljačku obuku omladione . Glavna zabava je deranje , rikanje , nazor smijanje i vrištanje djevojčica , pa zvonjenje po interfonu posle pola noći i provala u zgrade da bi se vršila nužda u liftu i po stubištu . Svi se prave ludi i vlast i roditelji kad se priča o dijeci svi se užasavaju , a najviše oni čija su dijeca učesnici svega toga . Obično su to dijeca školovanih roditelja i nepismene nekulturne i neobrazovane djece koja nemaju ni osnovno vaspitanje .

ODGOVORITE
Name

Ljubomir

20.05.2016 21:10

I ja sam tvog mišljenja. Bravo

Name

vlast

20.05.2016 20:40

Kad se trese fotelja i za licne interese nikog im nije zao u ime jednog vladara da upropasti jedan narod

ODGOVORITE
Name

Bravo

21.05.2016 05:55

Moral,red,rad,covecnost,disciplina,postovanje i pravilno drzanje su skoro zaboravljeni.Neki,mnogi roditelji nemaju kontrole nad decom.Nisu u mogucnosti da im objasne razliku izmedju loseg i dobrog jer ih deca ne slusaju.Ulica i mobilni su im glavni izvori ucenja i shvatanja,odrastanja.U internetu nadju i vide sve ono sto oni nikada nemogu imati i eto zelje za brzom lovom i brzim kolima.Znamo svi dobro kuda vode brza kola i brza lova,pravo u pakao zatvora gde se dalje usavrsava i postaje "strucnjak". Zato u vojsku,nego sta,neka nauci da se pokriva samo onoliko koliki je jorgan. Dobra ideja.

ODGOVORITE
Name

Artifex

30.05.2016 07:47

Svako ko u ovome ne prepoznaje čist fašizam ili je slep, ili je glup.

ODGOVORITE