Obaveze FZO Srpske prešle pola milijarde

Nepokriveni deficit Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske u 2015. godini iznosio je 84,3 miliona maraka, dok su ukupne obaveze FZO na kraju prošle godine premašile pola milijarde maraka, navedeno je u revizorskom izvještaju Fonda za prošlu godinu.

Republika Srpska 20.05.2016 | 10:40
Obaveze FZO Srpske prešle pola milijarde

Glavna služba za reviziju javnog sektora Republike Srpske dala je mišljenje sa rezervom Fondu za rad u prošloj godini, a revizori su posebno istakli ogromne obaveze FZO od kojih je značajan iznos dospio na naplatu, zatim deficit, kao i brojne druge propuste.

„Ukupni prihodi i primici Fonda u 2015. godini su iznosili 624,8 miliona KM, dok su rashodi i izdaci iskazani u iznosu od 709,1 miliona maraka, što je za 13 odsto više u odnosu na ostvarene prihode i primitke. Stvaranje obaveza iznad raspoloživih sredstava nije u skladu sa Zakonom o budžetskom sistemu Republike Srpske“, navodi se u izvještaju i dodaje da je budžetski deficit Fonda lani bio 20,2 miliona maraka.

Ukupne obaveze Fonda na kraju 2015. godine iznosile su 528 miliona maraka i neznatno su smanjene u odnosu na prošlu godinu. Od tog iznosa na kratkoročne se odnosi 381,7 miliona, a na dugoročne 146,5 miliona KM.

Revizori su skrenuli pažnju na kratkoročne obaveze Fonda koje su uglavnom dospjele na plaćanje.

„Od ukupnog iznosa kratkoročnih obaveza Fond do kraja februara ove godine nije izmirio obaveze u iznosu od 310,2 miliona KM, od kojih obaveze iz ranijih godina iznose 183,6 miliona, a iz 2015. godine 126,5 miliona KM“, navedeno je u revizorskom izvještaju Fonda.

Obaveze Fonda prema dijaliznim centrima u Republici Srpskoj na kraju 2015. iznosile su 61,5 miliona KM što je 30 odsto odnosno za 14,3 miliona KM više u odnosu na godinu ranije.

Troškovi refundacija neto plata za vrijeme privremene spriječenosti za rad iznosili su 11,4 miliona KM i veći su za osam odsto u odnosu na rebalans budžeta Fonda. Na kraju 2015. godine obaveze po osnovu naknada bolovanja preko 30 dana iznosile su 38,9 miliona KM i veće su za 21 odsto ili za 6,8 miliona KM u odnosu na prethodnu godinu.

S druge strane, kratkoročna potraživanja Fonda za nenaplaćene doprinose u prošloj godini iznosila su 38,8 miliona KM.

Reviziori su naveli i da je Fond po osnovu Ugovora o kompenzaciji zaključenih sa Ministarstvom finansija, Ministarstvom za izbjeglice i raseljena lica, Ministarstvom rada i boračko – invalidske zaštite, Zavodom za zapošljavanje Republike Srpske i Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite zatvorio međusobna potraživanja i obaveze u ukupnom iznosu od 11 miliona KM, a te kompenzacije nisu sprovođene preko transakcionih računa, što nije u skladu Zakonom o unutrašnjem platnom prometu.

Istakli su i da nisu evidentirana ni priznata potraživanja Fonda iz stečajnih postupaka u iznosu od 1,4 miliona KM, čime su potraživanja i prihodi perioda potcijenjeni za ovaj iznos.

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske dobio je mišljenje sa rezervom od Glavne služba za reviziju javnog sektora zbog toga što nisu evidentirani određeni prihodi, te zbog grešaka kod knjigovodstvenog evidentiranja, kao i zbog toga što je FZO imao veće rashode i izdatke u odnosu na prihode i primitke, saopšteno je iz Fonda.

U saopštenju se navodi da je iz odnosa ukupnih prihoda sa obračunskim prihodima i ukupnih rashoda sa obračunskim rashodima proizašao pozitivan finansijski rezultat u iznosu od 9,9 miliona KM, zahvaljujući kontroli troškova.

„Na budžetski deficit sa finansiranjem najviše je uticala otplata obaveza iz ranijih godina u iznosu od 57,6 miliona KM, te otplata kredita u iznosu od 41 milion KM, kao i promjena načina evidentiranja izmirenja obaveza iz ranijeg perioda u odnosu na prethodne godine“, ističe se u saopštenju Fonda.

Iz Fonda pojašnjavaju da su obaveze koje su plaćene u 2015. godini, a odnose se na ranije godine, knjižene preko deficita, što nije bio slučaj prethodnih godina, zbog čega je došlo do povećanja budžetskog deficita sa finansiranjem u odnosu na 2014.

U Fondu napominju da ostvarenje prihoda Fonda u potpunosti zavisi od naplate doprinosa za zdravstveno osiguranje, a po tom osnovu se Fondu duguje više od 200 miliona KM.

Izvor: CAPITAL

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Kum

20.05.2016 08:58

Ranko Škrbić, Goran Kljajčin, Mirko Stanetić, Lindner, Vamed, Marković invest...krene se od ovih, pa da vidite rock and roll.

ODGOVORITE
Name

kume

20.05.2016 11:11

I Markovicu i Vamedu i Linderu je to sve omogucio Bogdanic (za to je i doveden na mjesto ministra), kao i da pokrije kriminal Skrbica i drugih.

Name

DE GOTHIA

20.05.2016 09:32

TROŠE SE VELIKI NOVCI NA RASIPNIČKI NAČIN. DUGOVI SU DOŠLI DO GRLA I PRIJETI KOLAPS I RASPAD ZDRAVSTVENOG SISTEMA... JAVNO PRIVATNO PARTNERSTVO U ZDRAVSTVU JE SKRIVENI NAZIV ZA OTVORENU PLJAČKU I TO DO ZADNJE MARKE FONDA ZDRAVSTVENOG OSIGURANJA. JAHAČI OVE POSLEDNJE APOKALIPSE ZA REPUBLIKU SRPSKU POLAKO SE SPREMAJU DA NEKAŽNJENO "PRELETE" U MIRNE VODE LOKALNE UPRAVE - DARKO TOMAŠ DIREKTOR FONDA ZDRAVSTVENOG OSIGURANJA PLANIRA SJESTI U FOTELJU NAČELNIKA PRNJAVORA, A SVEZNAJUĆI MINISTAR ZDRAVLJA I SUVLASNIK BANJE U TESLIĆU, DRAGAN BOGDANIĆ U SVOJIM MISLIMA VEĆ SJEDI U FOTELJI NAČELNIKA OPŠTINE TESLIĆ - JER JE SITUACIJA TAKVA DA SE "PAPCI" NA SVIM LOKACIJAMA NUDE ZA MALE NOVCE, MOŽDA ĆE NEKI BITI KUPLJENI UPRAVO NOVCIMA OD DOPRINOSA ZA ZDRAVSTVO... VESELO DRUŠTVO NEMA ŠTA !!!

ODGOVORITE
Name

Baja

20.05.2016 09:39

Samo zaduzuj i kradi, a imas ovce koje jos uvijek idu za tobom.

ODGOVORITE
Name

loko

20.05.2016 09:40

Magistar ekonomije vodi FZO kako to da mu se desava?! Isto je uradio u Prnjavoru, zaduzio opstinu nista uradio nije, okrenuo i otisao.

ODGOVORITE
Name

Mara

20.05.2016 10:16

Obaveze fonda su smanjene u odnosu na raniji period

Name

radoje

20.05.2016 11:47

Vidim, ruže svjetaju, lepa Maro!

Name

Neće biti

20.05.2016 13:41

Nema on od ekonomije veze ni pojma. Nije to ni E od ekonomiste. Ekonomista je nešto sasvim drugo od tih olako stečenih diploma. Ekonomija je spoj nauke, struke i prakse, rada, truda i poštenja, volje i htijenja.

Name

p

20.05.2016 11:30

Šta na ovo imaju reći Škrba i Bogdanić???

ODGOVORITE
Name

Mika

20.05.2016 11:42

A sta rade institucije, ljudi pokrali milijarde, a kao nema dokaza. Ima samo pratite trag novca, sve se moze naci.

ODGOVORITE
Name

Dragan

20.05.2016 11:45

Eh, ta "politička volja"...