Henman: Stan je najbolji na šljaci, ali je Novak konstantniji!

Nekadašnji četvrti teniser sveta Tim Henman kaže da je Novak Đoković favorit na Rolan Garosu, ali da ostali nisu daleko iza njega.

Tenis 22.05.2016 | 19:40
Henman: Stan je najbolji na šljaci, ali je Novak konstantniji!

“Delovao je malo umorno na kraju Rima, ali generalno gledano, fenomenalni su njegova konstantnost i igra na najvećim turnirima. Samo pogledajte ATP listu, koliko je ubedljivo prvi. Ako je on trenutno ranjiv, kao što neki kažu, šta reći za ostale? Novak je favorit u Parizu, ali vrlo blizu su mu Mari, Nadal i Vavrinka“, kaže Henman.

Britanac, polufinalista Rolan Garosa iz 2004. godine, smatra da ne bi trebalo otpisivati aktuelnog šampiona.

“Mislim da, kada je reč o šljaci, Vavrinka može da proizvede najviši nivo tenisa – kada je u ritmu, nemoguće je igrati sa njime zbog snage i brzine koju generiše i servisom i sa osnovne linije. Izazov za njega jeste konstantnost – primera radi, Đoković igra zaista dobro skoro sve vreme, dok je Vavrinka mnogo nekonstantniji. Ipak, uveren sam da će mu se probuditi pozitivne emocije kada dođe na turnir kao branilac titule“.

Mnogo se govori o napretku Endija Marija na šljaci – sada je slavio u Rimu, igrao finale u Madridu i polufinale u Monte Karlu.

“Izgubio je bio 12 od poslednjih 13 mečeva sa Đokovićem, pa će mu pred Pariz dobro doći ta pobeda u Rimu. Mentalno je u poslednje vreme bolji, fokusiran je i veoma miran na terenu. Mislim da će mu Džejmi Delgado kao trener doneti potreban kontinuitet, radiće 40 sedmica godišnje sa njime, a uradio je sjajan posao sa Milerom. Stvari nisu išle naročito dobro sa Morezmo i pozitivno je što je zatvorio to poglavlje“, kaže Henman i dodaje:

“Primetio sam da dobro servira u važnim poenima, a to je uvek odlična platforma za ostatak igre. Dobro se kreće i izbor udaraca mu je pravi, dopada mi se kako menja ritam – agresivan je na bekhendu, a forhendom koristi više spina kako bi se vratio u poene. Sve su to pozitivni znaci“.

Henman je saglasan da je Rafael Nadal u poslednjih mesec dana igrao najbolje u poslednje dve godine, ali nije siguran da će to biti dovoljno za deseti trofej u Parizu.

“Standard na vrhu uvek je viši, to je realnost – ako stagniraš, znači da zaostaješ. Mislim da Nadal igra sjajno, ali i da je nivo igre na vrhu malo porastao. Takođe, mislim da rivali drugačije pristupaju mečevima sa njima – mnogio njih se naviklo da je Rafa nepobediv na šljaci, ali otkad je počeo da pokazuje znake ranjivosti, protivnici veruju da mogu da iznenade. Ipak, naravno da ga nikada ne bih otpisao na Rolan Garosu“, zaključio je Henman.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar