Pazite ovo! Američko tužilaštvo istražuje ruski doping program?!

Američko tužilaštvo započelo je istragu o učešću više ruskih atletičara u doping programu koji je finansirala država, preneo je Njujork Tajms.

Ostali sportovi 21.05.2016 | 20:20
Pazite ovo! Američko tužilaštvo istražuje ruski doping program?!

Vest o otvaranju istrage potvrdili su neimenovani izvori koji su želeli da ostanu anonimni, prenosi list protiv koga su Rusi najavili tužbu zblog klevete.

Istragu je pokrenulo Vrhovno tužilaštvo SAD i ona će obuhvatiti sportiste, zvaničnike ruske Vlade, institucije za borbu protiv dopinga i sve koji bi mogli imati koristi od te afere, prenosi NY Tajms.

Izvori bliski istrazi potvrdili su agenciji Asošijejtid pres da FBI učestvuje u rasvetljavanju doping skandala u Rusiji. Istragu će voditi istražitelji iz tima koji je radio u okviru istrage o dopingu koju je sprovela FIFA.

Prema prošlogodšnjim navodima Svetske anti-doping agencije (WADA), u Rusiji je otkrivena organizovana doping mreža koju je finansirala država.

Grigorij Rodčenkov, bivši čelnik ruske laboratorije za kontrolu dopinga koji živi u Los Andjelesu, priznao je da je tokom kontrole učesnika Olimpijskih igara u Sočiju zamenjivao pozitivne uzorke urina za čiste uz pomoć pripadnika ruske bezbednosne službe.

Ruski ministar sporta Vitalij Mutko potvrdio je u kolumni za britanski Sandej tajms (The Sunday Times) da u Rusiji postoji problem sa dopingom i da je to "sramota", ali je negirao umešanost ruske vlade, dok su drugi ruski zvaničnici britanskom listu zapretili tužbom.

Tek 17. juna znaće se da Ruska atletska federacija ispunjava kriterijume za učešće na predstojećim Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru.

Izvor: B92

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Sinny Boy

21.05.2016 18:31

Neka onda rusko tužilaštvo istražuje američki doping program.

ODGOVORITE