Sahranjen Ognjen Rakočević

Na Gradskom groblju u Zagoriču u prisustvu velikog broja građana sahranjen Ognjen Rakočević (11). Od autističnog dečaka se oprostile direktorka škole i njegova asistentkinja.

Region 17.05.2016 | 22:00
 Sahranjen Ognjen Rakočević

Ako ti jave umro sam, ne veruj, to ne umem. Na ovu zemlju sam svratio da ti namignem malo. Da za mnom ostane nešto kao lepršav trag. I zato: ne budi tužan. Toliko mi je stalo da ostanem u tebi budalast i čudno drag. Noću, kad gledaš u nebo i ti namigni meni. Neka to bude tajna. Uprkos danima sivim, kad vidiš neku kometu da nebo zarumeni, upamti: To ja još uvek šašav letim, i živim."

Zauvek zahvalni bosonogom dečaku, koji nas je naveo da budemo bolji ljudi. Pamtićemo te zauvek, tvoji "Tragači".

Najbolniji pozdrav, osim onog koji su mogli uputiti neutešni roditelji Valentina i Branko svom mezimcu, Ognjenu Ogiju, uputili su stihovima legendarnog Mike Antića njegovi "Tragači", mnogobrojni građani Podgorice i Crne Gore, vojnici, policajci, piloti, javne ličnosti i običan svet, koji nisu uspeli da autističnog mališana, koji se pre dve nedelje iskrao iz porodične kuće i netragom nestao, pronađu živog.

Međutim, mali Podgoričanin, čije je beživotno telo posle dve nedelje njegovo pronađeno na ušću Morače u Skadarsko jezero, uspeo je ono što decenijama pre njega nije nikom, da pomiri podeljenu Crnu Goru, da svi postanu jedno u masovnoj danonoćnoj potrazi, koja je, nažalost, imala tužan epilog.

I dok je plavokosog jedanaestogodišnjaka tražila čitava armija ljudi, među kojima je bilo i onih nedobronamernih, kojima je Ogijev otac Branko oprostio grehe, njega je plahovita Morača, koju je toliko voleo, uzela u svoja nedra i krijući ga od ronilaca i drugih tragača, odnela u večni mir.

U utorak, na podgoričkom groblju u Zagoriču, nedaleko od mesta gde je Ognjen poslednji put izašao iz kuće i upao u ledenu reku, lelek je prolamao nebo.

Direktorka OŠ "Savo Pejanović" Darinka Adžić govorom se u ime učenika i kolektiva škole oprostila od jedanaestogodišnjaka, učenika četvrtog razreda. - Od prvog susreta zavoleo je drugare i radovao se svakom dolasku i druženju sa njima, a i oni su voleli njega... Od trenutka njegovog nestanka gajili smo nadu, očekivali i želeli da se vrati u zagrljaj roditeljima, bratu i sestri i da nas sve obraduje...

Tužna je danas naša škola, tužni su učenici i nastavnici, jer ispraćamo našeg Ognjena na njegovo poslednje putovanje - reči su oproštaja Darinke Adžić. Nad odrom je govorila i Ognjenova asistentkinja Milica Kraljević. - Dvanaest dana svi smo bili ti, Ogi. Razmišljali smo kao ti, radili smo ono što bi radio i ti. Pokazao si svima jedan novi svet, koji mnogi nisu znali da postoji. Zato je sada važno da se ne stane na ovome i zbog Ognjena i zbog druge autistične dece i njihovih porodica - kazala je Kraljevićeva. Na gradskom groblju se oprostio i sveštenik Predrag Šćepanović, koji je rekao da za Ognjenom plaču Podgorica, porodica i cela Crna Gora.

ZAHVALNOST

Stric Slaven Rakočević se u ime porodice oprostio od Ognjena i zahvalio se svima koji su proteklih dana bili uz njih.

Izvor: Novosti

Komentari / 0

Ostavite komentar