Lažu u SAD, nemamo bazu u Palmiri

Rusko Ministarstvo odbrane nazvalo je "lažnim" medijske tvrdnje iz SAD da Rusija navodno uspostavlja vojnu bazu u drevnom sirijskom gradu Palmiri.

Svijet 17.05.2016 | 21:40
Lažu u SAD, nemamo bazu u Palmiri

TASS prenosi izjavu portparola tog ministarstva generalmajora Igora Konašenkova koji tvrdi da se u Palmiri nalazi "samo privremeni kamp za vojne inženjere, koji tamo učestvuju u čišćenju od mina u gradu".

AP je ranije preneo objavu Inicijative za kulturno nasleđe američke Škole orijentalnih istraživanja koja tvrdi danas da ruska vojska gradi vojne baze u gradu u centralnoj Siriji i arheološkom lokalitetu Palmiri, u zoni koja je pod zaštitom Uneska.

Ta američka institucija objavila je satelitske snimke na kojima se vide gradilišta u severnom delu drevnog grada koji je su oštetili borci Islamske države, prenosi AP.

Sirijske trupe uz podršku ruskih vazdušnih snaga su u martu preuzele Palmiru od snaga Islamske države.

Šef odeljenja za zaštitu antikviteta i muzeja Mamun Abdulkarim potvrdio je danas, u izjavi za AP, da Rusi grade male barake u kojima se nalaze kancelarija i klinike i dodao da od njegove organizacija niko nije tražio dozvolu za zidanje tih objekata.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar