Rod voli Nikolaja

Drama „Monah Tadija“, koju je napisao protođakon dr Ljubomir Ranković, kao živo svedočanstvo, kroz dijaloge Svetog vladike Nikolaja Velimirovića sa značajnim istorijskim ličnostima svoga doba, od patrijarha Gavrila Dožića, do Stanislava Vinavera, Rebeke Vest, vladike Maksima, Milana Stojadinovića, koju je nedavno objavio „Glas crkve“, izdavačka kuća Eparhije šabačke SPC, posle promocije u Crkvi Svetog Marka u Beogradu biće predstavljena u Šapcu, 23. maja, posle čega slede promocije u Loznici, ostalim delovima Srbije kao i Republike Srpske, među kojima su prve „stanice“ Ugljevik i Bijeljina.

Srbija 17.05.2016 | 19:20
Rod voli Nikolaja

Prvi tiraž je već „planuo“, mada je knjiga svetlost dana ugledala tek za Vaskrs. Ovo delo dr Rankovića je već u rukama pozorišnih i TV delatnika, koji će ga oživeti na sceni.

"I kao knjiga drama u kojoj su, pored ostalog, dirljivi dijalozi čuvenog vladike Nikolaja sa njegovom majkom Katarinom, ima snažnu umetničku vrednost, jer „rađa“ vrhunski stvaralački osećaj, proizvodi povećane emocije i užitak kakav skoro, kad je reč o srpskoj drami, nije viđen", kaže akademik SKANU Dragomir - Drago Mirković.

Autor kaže da je ova drama, praktično, otvorila poglavlje bogate i izdavačke delatnosti ove eparhije, čije su knjige samo od početka godine objavljene u tiražu većem od 300.000 primeraka.

"U vreme tabloidizacije velikoostojnik SPC, kao i dela sveštenstva i monaštva, naša Eparhija, Bogu hvala, objavila je dobro čitanu knjigu o našem predhodnom episkopu Jovanu Velimiroviću, sinovcu vladike Nikolaja Velimirovića, nekadašnjem profesoru u rektoru Beogradske bogoslovije, čoveku koji je, i kao profesor i kao episkop, pokazivao svu lepotu tih poziva za koje je bio i ostao dostojan, baš kao i naš vladika Lavrentije, njegov đak, koji je sa žezlom u ruci dizao iz pepela srpske bogomolje širom sveta, a onda nastavio da širi veru pravoslavnu u otadžbini, posvećujući se delu vladike Nikolaja, ne samo kroz objavljivanje njegovih dela, već i bogomolje kakva je ona na Soko Gradu kod Ljubovije, ali i omosovljenju nastave veronauka, po čemu je naša eparhija u samom vrhu ne samo SPC.

Ranković je dao u štampu knjigu o proti Vladanu Kovačeviću iz Brankovine, takođe đaku vladike Jovana, koji je u rodnom selu Desanke Maksimović i čuvenih Nenadovića duhovno delao, ali i drugovao ne samo sa našom najvećom pesnikinjom, već i sa najumnijim ljudima našeg roda i cele nekadašnje SFRJ u tom pitomom delu valjevskog kraja.

"Kad svašta slušamo, čitamo i gledamo, podsećanje na ljude poput prote Vladana i vladike Jovane, pa vladike Nikolaja, i živi primer našeg vladike Nikolaja nas u ovom delu Srbije samo utvrđuju u stavu da kad se staze utabaju, kakve su naše, onda za budućnost ni roda, ni otadžbine, ni Crkve ne treba da strepimo", kaže Ranković.

BN televizija (V.M.)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Михаило Микић

17.05.2016 23:44

Честитамо! Што није записано није се ни десило!

ODGOVORITE