Род воли Николаја

Драма „Монах Тадија“, коју је написао протођакон др Љубомир Ранковић, као живо сведочанство, кроз дијалоге Светог владике Николаја Велимировића са значајним историјским личностима свога доба, од патријарха Гаврила Дожића, до Станислава Винавера, Ребеке Вест, владике Максима, Милана Стојадиновића, коју је недавно објавио „Глас цркве“, издавачка кућа Епархије шабачке СПЦ, после промоције у Цркви Светог Марка у Београду биће представљена у Шапцу, 23. маја, после чега следе промоције у Лозници, осталим деловима Србије као и Републике Српске, међу којима су прве „станице“ Угљевик и Бијељина.

Србија 17.05.2016 | 19:20
Род воли Николаја

Први тираж је већ „плануо“, мада је књига светлост дана угледала тек за Васкрс. Ово дело др Ранковића је већ у рукама позоришних и ТВ делатника, који ће га оживети на сцени.

"И као књига драма у којој су, поред осталог, дирљиви дијалози чувеног владике Николаја са његовом мајком Катарином, има снажну уметничку вредност, јер „рађа“ врхунски стваралачки осећај, производи повећане емоције и ужитак какав скоро, кад је реч о српској драми, није виђен", каже академик СКАНУ Драгомир - Драго Мирковић.

Аутор каже да је ова драма, практично, отворила поглавље богате и издавачке делатности ове епархије, чије су књиге само од почетка године објављене у тиражу већем од 300.000 примерака.

"У време таблоидизације великоостојник СПЦ, као и дела свештенства и монаштва, наша Епархија, Богу хвала, објавила је добро читану књигу о нашем предходном епископу Јовану Велимировићу, синовцу владике Николаја Велимировића, некадашњем професору у ректору Београдске богословије, човеку који је, и као професор и као епископ, показивао сву лепоту тих позива за које је био и остао достојан, баш као и наш владика Лаврентије, његов ђак, који је са жезлом у руци дизао из пепела српске богомоље широм света, а онда наставио да шири веру православну у отаџбини, посвећујући се делу владике Николаја, не само кроз објављивање његових дела, већ и богомоље каква је она на Соко Граду код Љубовије, али и омосовљењу наставе веронаука, по чему је наша епархија у самом врху не само СПЦ.

Ранковић је дао у штампу књигу о проти Владану Ковачевићу из Бранковине, такође ђаку владике Јована, који је у родном селу Десанке Максимовић и чувених Ненадовића духовно делао, али и друговао не само са нашом највећом песникињом, већ и са најумнијим људима нашег рода и целе некадашње СФРЈ у том питомом делу ваљевског краја.

"Кад свашта слушамо, читамо и гледамо, подсећање на људе попут проте Владана и владике Јоване, па владике Николаја, и живи пример нашег владике Николаја нас у овом делу Србије само утврђују у ставу да кад се стазе утабају, какве су наше, онда за будућност ни рода, ни отаџбине, ни Цркве не треба да стрепимо", каже Ранковић.

БН телевизија (В.М.)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Михаило Микић

17.05.2016 23:44

Честитамо! Што није записано није се ни десило!

ОДГОВОРИТЕ