IRB vs Kneževo: Kraj spora za mjesec

Okružni privredni sud Banjaluka u roku od 30 dana donijeće presudu po tužbi teškoj 1,68 miliona KM, koju su Akcijski fond i Fond za restituciju Republike Srpske, a kojima upravlja Investiciono-razvojna banka (IRB) Republike Srpske, podnijeli protiv opštine Kneževo zbog neizmirivanja obaveza po osnovu emitovanih obveznica.

Republika Srpska 17.05.2016 | 07:31
IRB vs Kneževo: Kraj spora za mjesec

U Okružnom privrednom sudu u Banjaluci danas je održano ročište za glavnu raspravu po ovoj tužbi.

Iako je na prošlom ročištu predstavnik Pravobranilaštva Republike Srpske, koje zastupa opštinu Kneževo, zatražila da se na glavnoj raspravi u svojstvu svjedoka pojave i Čedo Vuković i Ranko Tepić koji su u vrijeme kada se opština zadužila putem obveznica bili na poziciji načelnika opštine, odnosno načelnika Odjeljenja za privredu i finansije, oni danas nisu bili u sudu. Razlog za to je što je predstavnik Pravobranilaštva odustao od prijedloga za izvođenje dokaza saslušanjem ovih svjedoka.

Akcijski fond i Fond za restituciju Republike Srpske podnijeli su 2012. godine tužbu protiv opštine Kneževo radi isplate dospjelih potraživanja po osnovu obveznica u kojoj je naveden dug od 840.000 KM.

U tužbenom zahtjevu fondovi od opštine Kneževo potražuju po 420.000 KM, na ime dospjeća na naplatu dva polugodišnja anuiteta sa rokom plaćanja do 20. jula 2013. i 4. avgusta 2013. godine.

Akcijski fond i Fond za restituciju kupili su krajem 2010. godine obveznice opštine Kneževo u ukupnom iznosu od 5,6 miliona KM. Polovinu tog iznosa platio je Akcijski fond, a polovinu Fond za restituciju. Prvobitni tužbeni zahtjev IRB-a se povećavao kako su na naplatu dospijevali novi iznosi.

Izvor: CAPITAL

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Piksi

17.05.2016 07:03

A sad očekujemo tužbe protiv SVIH koji ne izmiruju obaveze prema IRB-u. To su NAŠE pare od prodaje Telekoma.

ODGOVORITE
Name

knezevo

17.05.2016 09:04

Pare su potrosene