Najava - Bitka za Rim: Umorni Novak ili motivisani Endi?!

U finalu mastersa u Rimu od 17 časova boriće se Đoković i Marej, 33. put u karijeri. Najbolji teniser sveta juriće peti trofej u prestonici Italije, a treći u nizu, dok će Britanac pokušati da stigne do prvog pehara.

Tenis 15.05.2016 | 13:40
Najava - Bitka za Rim: Umorni Novak ili motivisani Endi?!

Uradio je mnogo, natrčao se, žestoko se borio i izborio treću godinu zaredom finale na mastersu u Rimu.

Novak Đoković pobedio je Keija Nišikorija u polufinalu tek posle tri sata i dva minuta igre, u tri seta - 2:6, 6:4, 7:6 (7:5) i za treći trofej u nizu igraće protiv Endija Mareja.

Na meču protiv Nišikorija Novak je najpre povredio žulj na nozi pa mu je bilo teže da igra, izgubio je prvi set, nakon čega je, naš kao i protiv Tomaža Belučija, mora da juri rezultat.

"Bilo je izuzetno teško. Kei je od samog početka pokazao da zna šta mu je plan igre i strogo ga se sržao na terenu. Od starta je udarao loptu duž linija, trčao unakrsno po terenu i bio veoma agresivan. Odigrao je besprekoran prvi set. Nakon toga znao sam da ću dobiti malu šansu da se umešam u promenu stvari na terenu, i to sam i iskoristio", objasnio je Novak posle pobede.

Koliko je meč bio neizvestan i napet najbolje govori podatak da ga je Đoković rešio u svoju korist praktično "na jednu loptu".

"Razlika je bila samo jedan poen. Nišikoriji je osvojio ukupno 111, a ja 112 poena na meču... dakle jedan bod, jedna lopta su odlučili. Na ovom nivou ovaj meč je odličan primer kako su sitnice važne i svaki udarac. Ponekad sreća je uz tebe, ponekad ne... Ali ono što sigurno možete uvek da uradite je da sve svoje resurse i mogućnosti usmerite na teren, budete maksimalno skoncentrisani i odigrate najbolje što umete", objasnio je Đoković recept za uspeh.

Novaku predstoji borba za peti pehar u Rimu u karijeri. Osvajao ga je 2008, 2011, 2014. i 2015, dok je dve godine gubio u finalu (2009. i 2012).

To će mu biti 42. finale na mastersima i prilika da se dokopa 30. peharaa na turnirima ATP serije 1000, što niko pre njega nije učinio.

Đokoviću i Mareju to će biti 33. međusobni okršaj, a najbolji teniser sveta ima ubedljivu prednost - vodi 23:9 u pobedama.

Ono što Novaku ide u prilog je da je na poslednjih 13 mečeva izgubio samo jednom od Mareja, kao i da je oba odigrana ove godine, i to u finalima Australijan Opena i mastersa u Madridu, rešio u svoju korist, u tri seta.

Ono što može biti prednost za Mareja, koji još preživljava poraz pretrpeljen pre tačno nedelju dana u glavnom gradu Španije, je činjenica da je u polufinalu na terenu proveo tri puta manje vremena nego njegov naredni rival.

Novak peti put ili Endi prvi put? Odgovor ćemo saznati večeras posle meča koji počinje u 17 časova.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar