SAD ne žele ukrajinski scenario za Srpsku

"Nezavisna Republika Srpska značila bi podjelu BiH, a jedan dio te zemlje bi vjerovatno postao radikalizovan, što SAD ne žele", izjavio je profesor Univerziteta Johns Hopkins Daniel Serwer.

Republika Srpska 14.05.2016 | 07:58
SAD ne žele ukrajinski scenario za Srpsku

Serwer je odbacio tvrdnje medija da Amerikanci promovišu neku vrstu evropskog Majdana, odnosno ukrajinskog scenarija u Banjaluci.To je, na konferenciji magazina “Newsweek“ u Beogradu, prokomentarisao kao besmislicu i netačnu informaciju jer, kako kaže, ne misli da je Amerikance briga za tako nešto.

"Amerikance je bilo briga za Miloševića. Nije ih dovoljno briga da urade tako nešto u Banjaluci", rekao je Serwer. On je naglasio da danas protest koji je najavljen u Banjaluci ne bi trebalo da preraste u nasilje, jer bi se time napravio problem.

Kad je riječ o protivljenju SAD eventualnoj nezavisnosti Republike Srpske, Serwer je ukazao na to šta bi to praktično značilo: "Ako počnete 'kidanje' Bosne, završili biste sa hrvatskom državom duž južne granice i koncentracijom muslimana u centralnoj Bosni, koja bi postala islamska zemlja i vjerovatno radikalizovana", rekao je Serwer.

Kako je rekao, Amerikanci ne žele radikalizovanu muslimansku državu u BIH, istakavši da to nisu željeli ni za vrijeme rata. "Još je važnije - ni Beograd, ni Zagreb to ne žele", kazao je Serwer, a prenosi Tanjug.

On smatra da Republika Srpska neće postati nezavisna iz mnogo razloga, između ostalog, jer i Srbija ne bi priznala tu nezavisnost, zato što bi, ukoliko bi to učinila, pokvarila odnose s Vašingtonom i Briselom.

Izvor: Avaz

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

xxxl

14.05.2016 06:43

Hoces reci da Srbija vise voli zapadnu bagru od svog naroda? Vi zapadni krvnici koji ste ubijali Srpski narod bicete veciti neprijatelj Srpskog naroda bez obzira na stavove domacih izdajnika, prodanih politicara a vasih sluga!

ODGOVORITE
Name

crnac

14.05.2016 06:47

Samo neka se oni ne brinu o nama. Crkavamo i ko zna koliko dugo ćemo umirati zbog njihovog osiromašenog uranijuma koji su istresli na Srbe u okviru akcije " MIlosrdni anđeo ". Đubrad !

ODGOVORITE
Name

Neukusno

14.05.2016 07:33

Izgleda da je (belo)svetska demokratija ono sto SAD zeli,kao jedini pravednici na svetu.

ODGOVORITE
Name

bosanac

14.05.2016 07:35

Te gluposti mogla bi postati radkalizovana,pa Republika Srpska je radiklizovana vec odavno pa nikom nista.Treba ukloniti radikalizovane vodje iz svakog naroda sto su ga pokrali i opljackali,i onda pokusavaju radikalizovati svaki svoj narod da bi tako obstajali sto duze na vlasti.Ovaj Amerikanac treba reci istinu ko radkalizuje narod,i da je to interes licni politicara.

ODGOVORITE
Name

Drmaj

14.05.2016 07:37

Da, zato su i ostavili RS kako bi Bosnjaci imali nesto sto ce ih radikalizovati. Nigdje veze analize ss stvarnoscu. Covjek sjedi i pokusava biti pametan.

ODGOVORITE
Name

maja

14.05.2016 08:34

Bili bih naj sretniji da dode do nereda.Mozda im neko i ispuni zelju.LESINARI.

Name

brzi

14.05.2016 08:51

Svi cemo mi za Ameriku,neko pre neko kasnije.Posto ne znamo cuvat Srpsku.

Name

Пишимо нашо лепом ћирилицом

14.05.2016 08:38

"Чувај се Данајаца и кад поклоне носе"! И те каkо би они жељели нови "Мајдан" али ту је Русија са 2 ВЕТа у корист Срба чиме недвосмислено ставља до знања-даље руке од Срп. народа!

ODGOVORITE
Name

Snouden

14.05.2016 11:08

Otkud ovaj sotona i djavo.....

ODGOVORITE
Name

Mute

14.05.2016 11:09

Ovde se prije dvadesetak godina odigrao Jugoslovenski scenario ,pa bi se i onaj Ukrajinski trebao zvati po nama.

ODGOVORITE