САД не желе украјински сценарио за Српску

"Независна Република Српска значила би подјелу БиХ, а један дио те земље би вјероватно постао радикализован, што САД не желе", изјавио је професор Универзитета Јохнс Хопкинс Даниел Серwер.

Република Српска 14.05.2016 | 07:58
САД не желе украјински сценарио за Српску

Серwер је одбацио тврдње медија да Американци промовишу неку врсту европског Мајдана, односно украјинског сценарија у Бањалуци.То је, на конференцији магазина “Неwсwеек“ у Београду, прокоментарисао као бесмислицу и нетачну информацију јер, како каже, не мисли да је Американце брига за тако нешто.

"Американце је било брига за Милошевића. Није их довољно брига да ураде тако нешто у Бањалуци", рекао је Серwер. Он је нагласио да данас протест који је најављен у Бањалуци не би требало да прерасте у насиље, јер би се тиме направио проблем.

Кад је ријеч о противљењу САД евентуалној независности Републике Српске, Серwер је указао на то шта би то практично значило: "Ако почнете 'кидање' Босне, завршили бисте са хрватском државом дуж јужне границе и концентрацијом муслимана у централној Босни, која би постала исламска земља и вјероватно радикализована", рекао је Серwер.

Како је рекао, Американци не желе радикализовану муслиманску државу у БИХ, истакавши да то нису жељели ни за вријеме рата. "Још је важније - ни Београд, ни Загреб то не желе", казао је Серwер, а преноси Тањуг.

Он сматра да Република Српска неће постати независна из много разлога, између осталог, јер и Србија не би признала ту независност, зато што би, уколико би то учинила, покварила односе с Вашингтоном и Бриселом.

Извор: Аваз

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

xxxл

14.05.2016 06:43

Хоцес реци да Србија висе воли западну багру од свог народа? Ви западни крвници који сте убијали Српски народ бицете вецити непријатељ Српског народа без обзира на ставове домацих издајника, проданих политицара а васих слуга!

ОДГОВОРИТЕ
Name

црнац

14.05.2016 06:47

Само нека се они не брину о нама. Цркавамо и ко зна колико дуго ћемо умирати због њиховог осиромашеног уранијума који су истресли на Србе у оквиру акције " МИлосрдни анђео ". Ђубрад !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неукусно

14.05.2016 07:33

Изгледа да је (бело)светска демократија оно сто САД зели,као једини праведници на свету.

ОДГОВОРИТЕ
Name

босанац

14.05.2016 07:35

Те глупости могла би постати радкализована,па Република Српска је радиклизована вец одавно па ником ниста.Треба уклонити радикализоване водје из сваког народа сто су га покрали и опљацкали,и онда покусавају радикализовати сваки свој народ да би тако обстајали сто дузе на власти.Овај Американац треба реци истину ко радкализује народ,и да је то интерес лицни политицара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дрмај

14.05.2016 07:37

Да, зато су и оставили РС како би Босњаци имали несто сто це их радикализовати. Нигдје везе анализе сс стварносцу. Цовјек сједи и покусава бити паметан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

маја

14.05.2016 08:34

Били бих нај сретнији да доде до нереда.Мозда им неко и испуни зељу.ЛЕСИНАРИ.

Name

брзи

14.05.2016 08:51

Сви цемо ми за Америку,неко пре неко касније.Посто не знамо цуват Српску.

Name

Пишимо нашо лепом ћирилицом

14.05.2016 08:38

"Чувај се Данајаца и кад поклоне носе"! И те како би они жељели нови "Мајдан" али ту је Русија са 2 ВЕТа у корист Срба чиме недвосмислено ставља до знања-даље руке од Срп. народа!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сноуден

14.05.2016 11:08

Откуд овај сотона и дјаво.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Муте

14.05.2016 11:09

Овде се прије двадесетак година одиграо Југословенски сценарио ,па би се и онај Украјински требао звати по нама.

ОДГОВОРИТЕ