Zašto migrantima pametni telefoni?

Za mnoge izbjeglice i migrante pametni telefon je najdragocjenija imovina pomoću koje ostvaruju kontakt s porodicom, no upravo zbog njih našli su se na meti kritika.

Svijet 14.05.2016 | 07:45
Zašto migrantima pametni telefoni?

Hala, izbjeglica iz sirijskog grada Alepa za dokumentarac britanskog kanala Channel 4 objasnila je zašto je izbjeglicama neophodan pametni telefon.

“U njemu se nalazi sve. Moja cijela porodica, sav moj svijet je ovdje”, kaže Hala koja je napustila svoj dom s kćerima nakon što joj je supruga oteo ISIL.

Sada živi u Njemačkoj gdje strahuje kako više nikada neće vidjeti svoj dom, a kontakt s mužem može ostvariti jedino putem mobitela.“Zato ga stalno držim u ruci. Držim ga kao da je riječ o mom domu, o mojoj porodici.

Ovaj metalni uređaj postao je moj cijeli svijet”, kazala je Hala.Uz komunikaciju s porodicom i prijateljima, putem pametnih telefona migranti se informisali o novim zemljama koje su im postale dom, a olaškavaju im i putovanje zahvaljujući GPS-u.

Izvor: Avaz

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

MAHOVINA

14.05.2016 06:04

A mi smo pomocu mahovine gledali kuda cemo...

ODGOVORITE
Name

zumba

14.05.2016 06:23

Do danas vam je Mile bio sve,putokaz,porodica citav svijet,vidjecemo da li ce nastaviti od danas.

ODGOVORITE
Name

Zumbice

14.05.2016 06:46

Na tvoju žalost hoće i promahenglaš zumbu!

Name

zumba

14.05.2016 07:31

"Na tvoju žalost hoće i promahenglaš zumbu!" Fino,zasluzio si jedan pametni telefon.

ODGOVORITE
Name

Kiki

14.05.2016 12:49

Pa u svakoj drzavi se moze tel uzet na pretplatu ,vjerovatno je i kod njih bilo tako. Kakva glupost oko toga,pa normalno da ce ponjet ono sto moze. Mahovina nije rasla po auto putu bg-zg,kad je bio zacepljen traktorima. Ustvari otkud im onoliki traktori i zasto su ih imali i zasto ih nisu ostavili???

ODGOVORITE