Pronađeno Šerlokovo čudovište iz Loh Nesa

Lovci na čuveno mitsko čudovište Nesi pretraživali su dno škotskog jezera i pronašli nešto što bi zauvek moglo da ućutka one koji veruju da ono zaista postoji.

Svijet 13.04.2016 | 22:24
Pronađeno Šerlokovo čudovište iz Loh Nesa

Robot koji je pretraživao jezero pronašao je model čudovišta napravljen od plastike, a pretpostavlja se da je tu ostao nakon snimanja filma „Privatni život Šerloka Holmsa“ koji je režirao Bili Vajlder.

„Iako ima oblik Nesi, to nisu ostaci čudovišta koje privlači pažnju ljubitelja misterija već 80 godina, nego ’zvezda’ filma“, rekao je predstavnik Turističke organizacije Škotske.

“Lovci na Nesi” razočarani su otkrićem, budući da je najdetaljnija pretraga dna dosad ukazala na to da čudovište zapravo ne postoji.

Istraživanje je sproveo robot Munin, koji može da se zavuče i u manje dostupne delove morskog dna, koji nikad dosad nisu istraženi.

Vođa projekta Adrijan Šajn kaže da je Munin može bezbedno da stigne do velikih dubina i da na površinu šalje slike visoke rezolucije.

Čudovište iz Loh Nesa još zvano Nesi ili Nes (galski Niseag) je stvorenje ili grupa stvorenja za koje se govori da žive u jezeru Loh Nes, dubokom čistovodnom jezeru koje se nalazi blizu grada Invernes u severnoj Škotskoj. Nesi je kategorizovan kao jezersko čudovište od legendarnih zveri.

Zajedno sa Bigfutom i Jetiem je jedna od najvećih misterija kriptozoologije. Mnogi naučnici i stručnjaci smatraju dokaze za Nesino postojanje ili varkom ili krivom identifikacijom, ali mnogi ljudi koji žive tamo veruju da Nesi postoji, zato što se u tom regionu događaju misteriozne stvari od kojih se plaše.

Čudovište je prvi put viđeno 565, a prva fotografija na kojoj je snimljeno potiče iz 1933. godine.

 

Fotografija iz 1934. godine

Izvor: INDEPENDENT/ WIKIPEDIA

Komentari / 0

Ostavite komentar