Veleobrt: NIKO nije dopingovan, pa ni Šarapova!

Svaka presuda zbog korišćenja zabranjene supstance meldonijum, zbog koje je kažnjeno 40 ruskih sportista, pala je u vodu!

Ostali sportovi 13.04.2016 | 20:15
Veleobrt: NIKO nije dopingovan, pa ni Šarapova!

Svaka presuda zbog korišćenja zabranjene supstance meldonijum, zbog koje je kažnjeno 40 ruskih sportista, pala je u vodu!

Zašto?!

Jednostavno, Svetska anti-doping agencija (WADA) nije uspela da dokaže, a ni ustanovi, koliko dugo se meldonijum zadržava u krvi i da li su ga sportisti unosili pre ili posle 1. januara 2016. godine, kada je ova supstanca uvrštena među zabranjene.

Među tih 40 sportista, koji su koristili sporni letonski lek Mildronat, nalazi se i Marija Šarapova, od čijeg je slučaja i počela serija kažnjavanja ruskih sportista, koju su mnogi doživeli i kao politički obračun sa Rusijom u olimpijskoj godini.

Agencija Rojters objavila je danas da će svi u međuvremenu suspendovani sportisti imati pravo da se takmiče na Olimpijskim igrama u Riju, od 5. do 21. avgusta ove godine, što se odnosi i na Šarapovu, a biće zanimljivo videti da li će posle ove odluke WADA i internacionalni savezi (po sportovima) poništiti suspenzije koje su usledile.

Veoma je moguće da ćemo Šarapovu videti na teniskim terenima već naredne nedelje.

Ipak, meldonijum nije sklonjen sa liste zabranjenih supstanci, samo su pali svi nalazi uzeti pre 1. marta ove godine. Dakle, sportisti koji su testirani između 1. marta i danas, ostaće suspendovani za Igre u Brazilu.

Rojters piše da je, pored 40 ruskih, ukupno 120 sportista širom planete "palo" zbog korišćenja meldonijuma, leka koji poboljšava krvotok u perifernim delovima tela, a samim tim pomaže i sportistima da se brže oporave od teških napora tokom treninga i mečeva.

WADA je saopštila da trenutno postoji nedovoljno naučnih dokaza o dužini dejstva leka i zadržavanja u krvi.

"Kao rezultat toga, teško je bilo zaključiti da li je sportista možda uzeo supstancu pre ili nakon 1. januara, kada je ona postala ilegalna. Pod ovim uslovima, WADA smatra da je možda postojala mogućnost da sportista nije prekršio pravila", navodi se u saopštenju, koje je prosleđeno i internacionalnim federacijama i nacionalnim savezima.

Ova odluka WADA daje malu šansu i sportistima koji su pali posle 1. marta, ukoliko se daljim ispitivanjima utvrdi da meldonijum može da "stanuje" u organizmu i duže od dva meseca.

Šarapova je tokom pres konferencije na kojoj je objavila da je pala na doping testu posle Australijan Opena izjavila i da je Mildronat koristila duže od decenije, zbog raznih naslednih i stečenih problema sa zdravljem i da nije otvorila mejl u kojem je WADA obavestila sportiste o promenama na listi zabranjenih supstanci za 2016. godinu.

Situacija oko njene suspenzije, a to je bilo pitanje Internacionalne teniske federacije (ITF) trebalo je da bude rešena posle 21. aprila, kada je zakazano saslušanje. Međutim, posle ove reakcije WADA, ishod je sasvim očekivan i Šarapova bi uskoro trebalo da se vrati tenisu, kao i ostali sportisti na svoja borilišta, a padali su i plivači, atletičari, itd.

"Rusko ministarstvo sporta pozdravlja odluku WADA jer je iskazana volja da se razume situacija, pre nego da se stoji čvrsto uz pravila. WADA je ovime demonstrirala objektivnost i nepristrasnost u borbi protiv dopinga", rekao je ruski ministar sporta Vitali Mutko.

Letonski lek Mildronat nije priznat na Zapadu, ali je u velikoj meri korišćen na Istoku, naročito u zemljama koje su nekad bile u sastavu SSSR.

WADA je dugo pratila dejstvo leka računajući kakvu prednost sportisti stiču ukoliko ga koriste redovno i kada je zaključeno da se telo brže oporavlja zahvaljujući meldonijumu, odlučeno je da ta supstanca bude zabranjena.

Komentari / 0

Ostavite komentar