Analiza: Kako se ''kovala'' Zvezdina titula?!

Odlazak uprave ojačao tim! Lučove bombe i eksplozija Marka Grujića! Podsećanje na momente koji su prelomili sezonu u Superligi...

Fudbal 09.05.2016 | 23:45
Analiza: Kako se ''kovala'' Zvezdina titula?!

Na neigranje u Evropi nakalemila se teška tranziciona sezona pod vođstvom Nenada Lalatovića bez trofeja. Od titule iz 2014. godine, koja se toliko dugo čekala u Ljutice Bogdana, nisu ostala ni sećanja. Tamo negde u julu, posebno posle eliminacije od Kairata, Crvena zvezda je izgledala kao tim i klub bez ikakve perspektive. Sve je slutilo na to da će Partizan zgaziti poluvekovnu tradiciju i prestići večitog rivala sa Marakane po broju osvojenih titula. Varničilo je u Ljutice Bogdana tokom leta, ali se sve završilo bajkovito.

Crvena zvezda je u jednom trenutku jurila svetski rekord Benfike, imala 30 bodova više od direktnih konkurenata i kada se podvuče crte više nego dominantno prigrabila trofej. Kao testament sjajne sezone služiće i neverovatan niz od 24 uzastopna trijumfa... I ne samo to: pričaće se narednih godina kako je Crvena zvezda iz izgubljene situacija došla u poziciju da raspaljuje nadanja navijača o plasmanu u Ligu šampiona. Ovo su događaji koji su prelomili sezonu na Zvezdinu vodenicu.

1. ODLAZAK UPRAVE POKRENUO SERIJU POBEDA

Kao što ne postoje dve žene identičnih proporcija, tako i ne postoje trofeji koji su isklesani na sličan način. Ali ova sezona ima dodirnih tačaka sa godinom kada je Zvezda pod vođstvom Slaviše Stojanovića prekinula šestogodišnju dominaciju Partizana. Tada su se Milijaš, Mijailović, Mrđa „skupili“ na Zlatiboru, ne čekajući da ih neko zaštiti nakon što su im nepoznati diverzanti uništili automobile. Svlačionica je tada bila najveća snaga Crvene zvezde. A slično je bilo i ovog puta. Posle remija sa Radničkim iz Niša eskalirao je bes navijača koji su zahtevali momentalni odlazak Uprave. Posebno, jer je pre toga Zvezda upisala remi u Milanovcu i onaj "epski" preokret protiv OFK Beograda.

Zvezda je ostala obezglavljena, ili je tako delovalo na papiru. Međutim, ostavke ljudi od uticaja pokrenuo je ekipu. Čak bismo rekli da je i ojačao tim. Nije bilo onih svojstvenih birokratskih struja u Ljutice Bogdana, kao mnogo puta u novijoj istoriji koje su pravile mnogo više štete nego koristi. Zvezda nije bila poligon za puštanje spinova i odmeravanje snaga ko ima jači društveni uticaj. Zvezda je postala ono što mora stalno da bude – fudbalski klub sa vrlo dobrim timom za srpske prilike. Uostalom u v. d. stanju crveno-beli su započeli seriju pobeda i nagovestili dominaciju. Ta serija sačuvala je i funkciju i generalnog direktora kluba Zvezdana Terzića.

2. CRVENA ZVEZDA – ČUKARIČKI 3:1

Buran je bio finiš letnjeg prelaznog roka u Crvenoj zvezdi. Videli su u Ljutice Bogdana da će sa timom koji se suprotstavio Kairatu samo moći da čestitaju crno-belima na novoj tituli. Sa praznom kasom morali su da odigraju riskantno i – profitirali. Kao retko kada Crvena zvezda je pogodila sa dovođenjem stranaca. Ibanjez, Vijeira i Donald su se ekspresno uklopili, Plavšić i Srnić doneli kvalitet više. Potentan i ekstremno brz tim probio je barijeru kada je bio priteran uza zid. Igralo se peto kolo domaćeg prvenstva, Čukarički je vodio na Marakani... A onda je Luis Lučo Ibanjez pokazao od kakvog je materijala satkan. Navijači su na toj utakmici mogli da vide da je Zvezda dobila beka sa levom nogom natprirodnih moći, ali i pravu latinsku fudbalsku bitangu. Rođenog šampiona koji je bombama u mreži Čukaričkog osvetlao Zvezdin šampionski put.

3. VIDI GRUJIĆA KAKO IGRA I – UMRI

Opet se vraćamo na 2014. godinu. Neobavezan razgovor sa Slavišom Stojanoviće, tadašnjim trenerom Crvene zvezde. Apsurdnu situaciju u klubu bivši selektor Slovenije objašnjava rečima:

„Ja ne znam da li su oni svesni kakvog igrača imaju ovde. Mislim na ovog malog Grujića. Ako ostanem ovde daću mu kapitensku traku. To je čudo. Nisam odavno video vezistu sa takvim karakteristikama“, govorio je u neformalnom razgovoru Slaviša Stojanovića.

Igrom sudbine te jeseni 2015. godine mali Gruja, kako su ga od milošte zvali, postao je muškarac. I igračina. Bio je tas koji je tokom jeseni donosio prevagu na Zvezdinu stranu, sinonim za surovu dominaciju. Zvezda i Marko Grujić su tokom prvog dela sezone rasli zajedno. Mladi reprezentativac Srbije postao je fudbaler od sedam miliona evra. I ne samo to. Pretio je da postane neko ko će, zbog savršene tehničke pismenosti, sposobnosti da odigra štiklu i proturi rivalu loptu kroz noge kad on to hoće, dovoditi navijače na stadion. Liverpul je odlučio drugačije, Zvezda opterećena dugovima morala da – prihvati. Na novoj poziciji u drugom delu sezone nije održao nivo, mada se mučio sa povredama.

4. NAJBOLJI FUDBAL U KARIJERI IGRALI SU VIJEIRA I KATAI

Oni koji su dugo prisutni na Marakani znaju krajnje racionalno da objasne neke od najvećih uspeha u istoriji kluba. Tačnije, najveći uspeh rečima da su Prosinečki, Najdoski, Belodedić, Marović, Šabanadžović i Binić svoj najbolji fudbal igrali u Crvenoj zvezdi... Matrica, dakle, postoji. A sudbina je rekla da će Aleksandar Katai i Ugo Vijeira kroz najbolji deo karijere prolaziti u najtrofejnijem srpskom klubu. Kao što smo već napisali Zvezdi je šampionski put osvetlala ona tipična latinska fudbalska bitanga u liku Luisa Ibanjeza... A imala je u svojim redovima još jednu bitangu. Lenju iz srbobranskih šorova – Aleksandra Kataija. Mnogo su pokušali – nisu uspeli da iskoriste savršene tehničke sposobnosti bivšeg veziste Olimpijakosa. To je uradio aktuelni stručni štab... Katai nije bio više onaj igrač koji će skakao po nervima navijača. Počeo je da pokazuje emocije i u jesenjem delu bio jedan od najbolji igrača (13 golova).

Zvezda je ruku podrške i poverenje pružila Ugo Vijeiri. Portugalac je posle velike porodične tragedije pronašao mir u Beogradu. A sreća je potražila njega. Imao je veliku podršku stručnog štaba, bio prva i opcija bez alternative i u trenucima golgeterske apstinencije. Ostalo je poznato. Dva gola protiv Partizana, pa onda pomeranje svih mogućih granica. Nekadašnji član Benfike je na devet uzastopnih utakmica uspeo da postigne gol, ostavljajući utisak još jednog igrača koji po karakteristikama pripada Crvenoj zvezdi. Naslikao je umetnička dela protiv Čukaričkog i Javora i sebe katapultirao u društvo najboljih stranaca koji su igrali u Crvenoj zvezdi.

5. BRUKA PROTIV BORCA, PA KANONADA NA BRDU

Pobeda, pobeda, golovi, egzibicija, pa onda – jedan od najvećih bruka u istoriji kluba. Borac iz Čačka predvođen Miloradom Kosanovićem naneo je crveno-belima najteži poraz u Beogradu u poslednjih 30 godina. Klimala se Zvezdina dominacija, sistem aktulenog stručnog štaba demonstrirao je ozbiljne pukotine... Izranjavani su crveno-beli otišli su na Banovo brdo. I poslali direktnim rivalima poruku da šampionsku nadu ostave za neku drugu sezonu. Poezija od igre i rezultata. Čukarički je razbijen na paramparčad u najboljoj partiji sezone. Zvezda je proslavila titulu 3. maja, ali je posle trijumfa nad Brdu praktično postala šampion. Ostalo je bilo odrađivanje posla.

6. PROLEĆNI LAGANI PAD

Jesen je bila perfektna, proleće samo-dobro. Pričali su igrači Crvene zvezde tokom zimskih priprema da će nastaviti po starom, ali u poslednje vreme viđena je dominacija u tragovima. Da li ih je uspavala velika bodovna prednost ili bez Vukašina Jovanovića i povrđenog Marka Grujića nisu mogli da se vrate na pređašnji nivo ostaće tajna do početka kvalifikacija za Ligu šampiona. Do tada ima vremena da se izvrši dodatna selekcija kako bi se tražio veliki uspeh. Titula je deo odrađenog posla.

Izvor: mozzartsport

Foto: Večernje novosti

Komentari / 0

Ostavite komentar