Pronađena olupina broda kapetana Kuka

Olupinu jedrenjaka čuvenog britanskog istraživača Džejmsa Kuka navodno je našao tim naučnika u blizini obale Roud Ajlanda.

Zanimljivosti 06.05.2016 | 10:20
Pronađena olupina broda kapetana Kuka

Naučnici tvrde da su pronašli olupinu „Endevora“, britanskog broda ratne mornarice kojom je komandovao čuveni britanski istraživač Džejms Kuk, koji je potonuo u blizini Njuporta u Roud Ajlandu 1778. godine.

Veruje se da je brod koji je potonuo na obali Sjedinjenih Država za vreme Američke revolucije jedan od najistaknutijih u mornaričkoj istoriji.

Upravo je na „Endevoru“ kapetan Džejms Kuk ostvario prvi zabeleženi kontakt Evropljana sa istočnom obalom Australije, Havajima, i prvu plovidbu oko Novog Zelanda.

Kuk je komandovao ovim brodom u periodu od 1768. do 1771, kada je izveo svoje čuveno putovanje radi mapiranja neistraženih voda Južnog Pacifika. Godinama je lokacija olupine bila obavijena velom tajne.

Navodno je „Endevor“ nekoliko puta menjao vlasnika, dok konačno nije preimenovan u „Lord Sendvič“ i korišćen u britanskoj blokadi pobunjenih američkih kolonija.

Pomorski arheološki projekat Roud Ajlanda (RIMAP) otkrio je olupinu na mestu na kome se nalazi još pet brodova, a koji je lociran u blizini luke Njuport na Roud Ajlandu.

„Na osnovu njegove veličine, dimenzija i ovih podataka, znamo da je ’Sendvič‘ bio ’Endevor‘“, saopštili su u RIMAP-u. Naučnici planiraju da pokrenu kampanju za finansiranje izgradnje skladišta za smeštanje artefakata koji bi mogli biti pronađeni na mestu olupine.

Izvor: Sputnjik

Komentari / 0

Ostavite komentar