Stejt department traži izveštaj o požaru!

Američki Stejt department je zatražio primerak izveštaja o istrazi o požaru koji je uništio srpsku pravoslavnu crkvu u Njujorku u nedelju uveče na Uskrs, potvrdila je Vatrogasna služba Njujorka.

Svijet 05.05.2016 | 21:26
Stejt department traži izveštaj o požaru!

To je danas preneo "Njujork dejli njuz" na svom sajtu, pozivajući se na Njujoršku vatrogasnu službu.

Kako navodi "Njujork dejli njuz", Stejt department je taj zahtev izneo u ime zvaničnika Ambasade Srbije zabrinutih zbog niza požara u pravoslavnim crkvama u svetu.

Zvanično je potvrđeno da požar, u kojem je na Uskrs izgorela Saborna crkva Svetog Save u Njujorku, nije podmetnut, rekla je za RTS konzul Srbije u Njujorku Mirjana Živković.

Mediji su, praktično od izbijanja požara, spekulisali mogućnošću da je njujorški požar izazvan namerno, tim pre što su gotovo istvoremeno planule i pravoslavne crkve u Sidneju i Melburnu, i manastriski kompleks u Rusiji.

Išlo se dotle da je ovaj katastrofalni dovođen u vezu sa problematičnim proglašenjem za sveca katoličkog kardinala, Hrvata Alojzija Stepinca, čemu se protivi Srpska pravoslavna crkva.

Jedna od informacija medija bila je i da je paljenje organizovao njujorški mafijaš albanskog porekla Džon Alite.

I patrijarh srpski Irinej rekao je da je najmanje moguće da se crkva u zapalila od sveća.

(Mondo.rs)

(Foto: AP/Kathy Willens)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Hm

06.05.2016 10:23

Policija SADa će naći ovog piromana i one koji stoje iza ovog. Američka administracija sigurno neće dozboliti ovakve stvari na teritoriji SADa. Jer je ovo potkopavanje temelja SADa.

ODGOVORITE