Službena vozila za privatne poslove

Glavna služba za reviziju javnog sektora Republike Srpske utvrdila je brojne propuste pri korišćenju službenih automobila u Vladi i njenim institucijama. 

Republika Srpska 05.05.2016 | 22:59
Službena vozila za privatne poslove

Revizori su, između ostalog, utvrdili da je korišćenje službenih vozila u neslužbene svrhe ustaljena praksa, a da su broj vozila sa kojima raspolažu i troškovi njihove upotrebe daleko veći nego što bi trebali da budu.

Glavna služba za reviziju javnohg sektora navela je i izvještaju o reviziji učinka, pod nazivom “Ekonomičnost i efikasnost upotrebe službenih vozila Vlade Republike Srpske“, da se službena vozila Vlade Srpske se ne upotrebljavaju na ekonomičan i efikasan način. Revizijom je obuhvaćen period od 2012. do 2015. godine.

Revizija je utvrdila da i institucije Vlade Republike Srpske nisu sprovodile sistematične analize niti sistemske mjere za smanjenje troškova upotrebe službenih vozila, niti su preduzimale mjere u cilju bolje iskorišćenosti voznog parka.

Troškovi po pređenom kilometru znatno su varirali između institucija, a upotrebu službenih vozila karakteriše visok udio pređenih kilometara u neslužbene svrhe.

„Svako peto službeno vozilo iz uzorka nije korišćeno u mjeri koja bi opravdala njegovo posjedovanje. Procesu zanavljanja voznog parka institucija Vlade Srpske nisu prethodile sveobuhvatne analize, u smislu stvarnih potreba za nabavkom vozila“, navedeno je u izvještaju.

Revizori su utvrdili da je potrošnja goriva u velikom broju slučajeva bila veća od normirane, a pri tome nisu zabilježili nijedan slučaj da su lica koja su koristila službena vozila nadoknadila štetu onda kada je potrošnja premašivala normiranu.

Utvrdili su i da sistem nadzora nad upotrebom karakterišu brojni nedostaci koji onemogućavaju efikasnu i ekonomičnu upotrebu službenih vozila.

„Nijedna od institucija iz uzorka nije se bavila analizama iskorišćenosti postojećih službenih vozila u cilju smanjenja voznog parka i, posljedično, smanjenja troškova upotrebe službenih vozila. Upravo suprotno, institucije su često i prilikom nabavke novih službenih vozila nastojale da zadrže i stara vozila, za slučaj da im nekada u budućnosti zatrebaju, ne vodeći računa o tome da im ta vozila stvaraju dodatni trošak koji nije bio neophodan“, još jedna je od zamjerki revizora.

Revizija je ustanovila da je u 2014. godini u neslužbene svrhe pređeno najmanje 750.000 kilometara, odnosno 12 odsto od ukupno pređenih kilometara institucija iz uzorka.

„Učešće pređenih kilometara u svrhe prevoza na posao i sa posla po institucijama kreće od četiri odsto do preko 30 odsto, a samo u jednoj instituciji nije identifikovana upotreba službenih vozila u ove svrhe“, ističe se u izvještaju.

Revizori su istakli da je nakon sprovedene revizije opšti zaključak da institucije Vlade povjerene poslove mogu da obavljaju sa manjim brojem službenih vozila, uz manje pređenih kilometara i niže ukupne troškove, ali samo ukoliko dođe do odgovarajućih promjena u sistemu upravljanja voznim parkom, uključujući i sistem nadzora nad upotrebom službenih vozila.

Prema procjeni revizije, moguće uštede kreću se oko jedne četvrtine postojećih troškova.

Ne zna se sa koliko vozila raspolaže javni sektor Republike Srpske

Istaknuto je i da nije poznato kojim brojem vozila raspolaže javni sektor u Republici Srpskoj, kao ni ko sve ima pravo korišćenja i u koje svrhe. Ipak, da je taj broj znatan, kako navode revizori, gori podatak da su na kraju 2014. godine korisnici budžeta Srpske raspolagali voznim parkom nabavne vrijednosti skoro 100 miliona KM.

Troškovi upotrebe službenih vozila budžetskih korisnika iznosili su oko 38 miliona KM od 2012. do 2014. godine, bez znatnijih odstupanja po godinama.

Vlada Republike Srpske, takođe, ne raspolaže registrom i tačnim brojem vozila koja su u njenom vlasništvu.

Prema podacima iz upitnika Glavne slžbe za reviziju, bez vozila MUP-a Vlada Srpske je u 2014. godini raspolagala sa 526 vozila, od čega su skoro sva vozila (520) putnička. Pored njih, Vlada Republike Srpske raspolaže i sa jednim autobusom i pet vozila specijalne namjene (kamioni i mašine za deminiranje).

Prosječna starost službenih vozila Vlade Srpske je oko devet godina, a više od 60 odsto voznog parka čine vozila mlađa od prosjeka. U voznom parku institucija Vlade Srpske najzastupljenija su vozila stara sedam godina.

Nabavna vrijednost vozila kojima je raspolagala Vlada Republike Srpske u 2014. godini je iznosila najmanje 23,5 miliona KM sa vozilima MUP-a, dok je bez vozila MUP-a nabavna vrijednost voznog parka Vlade Srpske iznosila najmanje 14 miliona KM.

„Troškovi korišćenja službenih vozila Vlade RS od 2012. do 2014. godine iznosili su oko 14 miliona KM, odnosno nešto manje od pet miliona KM godišnje. Za razliku od troškova korišćenja službenih vozila svih budžetskih korisnika, troškovi vladinih institucija imaju trend rasta“, navedeno je u izvještaju.

Revizori su naveli da Republika Srpska nije ni zakonski uredila oblast nabavke i upotrebe službenih vozila.

Vlada Republike Srpske je zaključkom iz 2005. godine obavezala institucije Vlade da donesu pojedinačne pravilnike, kojima će regulisati uslove i način upotrebe vozila u službene svrhe, u skladu sa predloženim oglednim pravilnikom.

Međutim, ti akti su ostavili široka ovlašćenja institucijama da same odrede potrebe za službenim vozilima u institucijama Vlade Srpske, dok ostatak javnog sektora nije bio obavezan da postupa po odredbama ovih propisa.

(Capital.ca)

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Dragan

05.05.2016 18:21

Mijenjaju gume češće nego ljudi košulje.

ODGOVORITE
Name

VL

05.05.2016 21:13

Kod nas u Šekovićima službena policijska kola idu okićena u svatove, a policajci na svadbi ispucaju svu municiju. Rakija se u stanici pije mjesto vode. Mi smo divlji zapad.

Name

goca

05.05.2016 18:41

Zapalo ih da se vozaju u limuzinama.Došli iz malih sredina pa se pogubili u svemu,

ODGOVORITE
Name

lijan

05.05.2016 18:51

Pa u svim tzv. institucijama vozikaju sluzbena vozila,u Palama Kovacevic ne izlazi I vikendom iz sluzbenog vozila,voza bivsu I sadasnju suprugu od astorije do prodavnice!?!?!?

Name

Rašo

05.05.2016 18:47

U tim limuzinama zasigurno se ne vozikaju pošteni ljudi!

ODGOVORITE
Name

lijan

05.05.2016 18:53

A kod gasana u istocnom starom gradu I cistacica ide kuci sa sluzbenim vozilom!?!?!?

ODGOVORITE
Name

trebinje

05.05.2016 19:14

Sjeo iz svoga golfa keca u pasata pa poludio nacisto!!!!

ODGOVORITE
Name

bl

05.05.2016 19:26

Samo gas.narod placa.

ODGOVORITE
Name

Boki

05.05.2016 19:40

Da se ne lažemo ovo je (ružna) praksa od kada postoji RS i sve njene Vlade. Na žalost, tim službenim kolima djeca izlaze u provode i sl. Policijac kada i zaustavi poslije "divljanja" takvo vozilo i bijesnog klinca šta mu smije kada vidi "saobraćajnu".

ODGOVORITE
Name

333

05.05.2016 19:46

Nasa vlada 526 vozila.Eto koliko nam je standard jaci od jedne bijedne Svedske cija vlada broji do 20 auta.Svedski parlament je u stalnom zasjedanju i svi parlamentarci zive u stanovima do 40 m2.Premijer ima malo veci stan ali zato sam pere ves cisti i sprema stan.Nikakve posluge nema.plata im duplo manja nego nasim parlamentarcima.Kod nas u javnom sektoru i pomocnica cistacice ima sluzbeno vozilo.Sve je to od nasih para.

ODGOVORITE
Name

Protokolarac

05.05.2016 20:02

A sta cemo kad je onomad koristen sluzbeni avion da bi se prevozili gosti za svadbu od prestolonasljednika tad je bio i patrijarh valjda izvrsio krunisanje sta li. Tad se desio i nezabiljezen presedan da je mladi prestolonaslljednik bio u audiju koji nije bio najnoviji model

ODGOVORITE
Name

Pilot

05.05.2016 22:06

A kad se o našem trošku leti napolje u šoping (žena i kćerka)?

Name

Anonymus

05.05.2016 20:57

Kad Nebojsa Lazic Zenga iz Bijeljine ima sluzbenog vozaca i sluzbeno auto koje se finansira iz budzeta Srpske, sta dalje pricati.

ODGOVORITE
Name

re Boki

05.05.2016 22:16

Ta bolest je ostala od SFRJ i komunisticki naslednici to u praksi sprovode.Licna obezbedjenja su uveli po uzoru na Amere.Pokojni CKALJA je lijepo rekao,koga cuva Milicija?? Samo KRIMINALCE......!!

ODGOVORITE