Medicinske greške treći uzrok smrti u SAD

Usled medicinskih grešaka u Americi svake godine umre više od 250.000 ljudi, saopštili su istraživači sa Univerziteta Džons Hopkins.

Zdravlje 05.05.2016 | 16:00
Medicinske greške treći uzrok smrti u SAD

Time su medicinske greške, kao uzrok smrti, pretekle bolesti respiratornih organa, objavili su istraživači u naučnom časopisu "BMJ", prenosi Glas Amerike.

Američki Centri za kontrolu bolesti vode zvaničnu statistiku o vodećim uzrocima smrti u Americi, ali istraživači ovog univerziteta smatraju da je način Centara za prikupljanje podataka propustio da na odvojenom mestu klasifikuje medicinske greške na izvodima iz matične knjige umrlih.

Prema mišljenju istraživača, medicinske greške ne treba da budu sinonim za loše lekare, ali predstavljaju sistemske probleme, uključujući lošu koordinaciju, podeljene mreže osiguranja, nedostatak ili nedovoljno korišćenje zaštitnih mreža, kao i dodatak neopravdanim varijacijama u obrascima lekarskih ordinacija, koje nemaju opravdanje.

B 92

(foto: internet)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

marko samardzic

08.05.2016 10:39

Strasno koliko grjese medicinar I kod nas su njihove greske svakodnevne!? Mog brata su operisali I pogrjesili na prvoj hirurskoj klinici, Zoran Krivokapic ga je operisao I brat je podlegao posle 15 dana!!!!!!

ODGOVORITE