Srbac: Starica poklonila imovinu

Opštinska uprava u Srpcu i ovdašnji Centar za socijalni rad trajno su riješili brigu o 86-godišnjoj samohranoj starici Mileni Ristić iz Razboja. 

Republika Srpska 04.05.2016 | 18:40
Srbac: Starica poklonila imovinu

Kada je shvatila da je nemoćna i da od srodnika nema nikoga da se o njoj brine, starica je odlučila da opštini pokloni kuću, dvorišnu zgradu i oko šest dunuma zemlje, a zauzvrat da preko Centra za socijalni rad dobije zdravstvenu zaštitu, socijalnu pomoć i pravo na dodatak za pomoć i njegu drugog lica do kraja života u iznosu od 290 maraka.

"Baka Milena je nakon smrti muža prije deset godina ostala sama, a u poslednje vrijeme zdravlje joj je narušeno, pa su se o njoj povremeno brinule komšije Dušanka i Milan Suručić, Mile Jokić i još neki mještani. Nema djece, a ostala rodbina je daleko, pa je izrazila želju da svoje imanje pokloni opštini u zamjenu za izdržavanje što smo prihvatili, jer njeni dalji srodnici to nisu osporavali“, kaže direktor Centra za socijalni rad Srbac Stojan Mrđa, koji je baki Mileni poklonio televizor koji nije imala dvadeset godina.

Starica je u martu bila bolesna, noge su otkazale i pomislila je, kaže, da je došao kraj. Socijalni radnik je smjestio u bolnicu i brzo se oporavila. „Sedam dana provela sam u bolnici, a socijalni radnik Milan Romić brinuo se o meni kao da sam mu rod rođeni. Posjećuju me i komšije, ali najviše Dušanka Suručić, koja me služi kao da mi je kćerka. Donese hranu, pospremi kuću, opere i razbije moju samoću“, kaže baka Milena. Dodaje da joj je drago što će sada moći neke usluge da plati svojim komšijama, što će moći da nabavi lijekove i ono što je najpotrebnije.

Baka je sada zdravstveno zbrinuta, a ovih dana firma "Tatkom“ joj je poklonila pet metara ogrjevnog drveta. Uskoro će se, po riječima socijalnog radnika Milana Romića, u kuću uvesti i voda. Romić misli da je ovo bio dobar potez opštine Srbac od koje se očekuje da bakinu kuću prenese Centru za socijalni rad na trajno korišćenje i koja bi služila za buduće zbrinjavanje socijalno ugroženih porodica.

„Da naše kuće u selu nisu tako blizu jedna drugoj, baka Milena sigurno ne bi doživjela ovu starost. Ne možemo je pustiti da se pati, naročito u poslednje dvije godine kada nije imala snage da sprema po kući i van nje“, kaže komšinica Dušanka Suručić.

Ona dodaje da je velika stvar što će joj se uvesti voda u kuću i što je dobila televizor koji će joj biti kao novi član porodice. Poklanjanje imovine radi obezbjeđenja sigurne starosti, na šta se odlučila baka Milena Ristić iz Razboja, prvi je primjer ovakvog načina rješavanja problema socijalno ugroženih lica u srbačkoj opštini.

BN televizija(S.K.)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

kiki

04.05.2016 20:18

E zalosti moja,baba opljckat ce oni tebe do kraja.

ODGOVORITE
Name

Baja

04.05.2016 20:50

Dobit će 2-3 mjeseca,pa onda traži pitaj dok ne umreš. Nije ovo naše društvo za Civilizirani život,ovo je samo jedna PLJAČKAŠKA SEKTA,Sekta koja pljaćka vlastiti narod,i iznosi i krade sve što se OPLJAČKATI MOŽE. Bako-Gospođo!!Ovo pišem iz vlastititog iskustva Mogu Roman da napišem. Naj sretniji bi bio da ovoga Sistema nestane!.u Administrativnom smislu a Vlastodržaca u Fizičkom.Nigdje na kugli ZEMALJSKOJ Ovolike pljačke i zla nema.

Name

Susjeda

05.05.2016 19:49

E Moja Milena bas da vidimo koliko ce dugo da briinu o tebi.Gadno je to kad covjek doceka ovako nesto.A gadan je i zivot kad nemas svoju djecu da brino o tebi.

ODGOVORITE
Name

M.Razboj bb

18.08.2016 12:33

Meni je jako zao Milene.Dala je svoju kucu i zemlju u zamjenu za to da se soc.iz Srpca brine o njoj.Visili su kod nje svaki dan dok nije papir potpisala a poslije baba ko te šiša.Nema u kuci ni vode a obecali su i to uraditi pa nista.Da nije komsija crkla bi i od zedji i od gladi.Jadna ona ko ju na to nagovori da im da svoje imanje.Nju negledaju a nekima se u selu grade kuce..ovo je velika tuga,jad,bijeda i sramota.Al sta da se radi kad nam je drzava takva a opstina nula.

ODGOVORITE